Aki szereti a hangos kipufogókat, az pszichopata vagy szadista

2024.05.08. 06:24

  • Tanulmányt készített egy londoni professzor arról, hogy mi járhat a hangos kipufogós járművet birtoklók fejében
  • Eleinte azt gondolta, hogy a nárcisztikus viselkedés kerül majd összefüggésbe a kérdéskörrel
  • Kiderült, hogy a mintát vizsgálva inkább a pszichopata és szadista viselkedésre hajlamos emberek gondolják menőnek a hangos kipufogót

Természetes, ha egy autóbuzi szereti az ízlésesen hörgő autókat. Egy jó dörmögős V8-nak, turbós sorötnek vagy valami pörgős VR motornak piszok jó a hangja, de ezt is túl lehet tolni. Amikor a telepi hülyegyerek a lerúgott kályhacsöves kotlával, vagy a kompenzáló motoros valami aliexpresses Akrapovic klónnal pusztítja az akusztikai környezetet, az senkinek sem jó. Egy tanulmány szerint ezek az emberek az átlagnál nagyobb eséllyel pszichopaták, esetleg szadisták.

A kutatást Juile Aitken Schermer indította el, a londoni Western University pszichológia és menedzsment kar professzora. Az ötlet onnan indult, hogy egy nap kutyáját sétáltatta, amikor szokatlanul sok túlhangolt kipufogós autóval és motorral találkozott az utcán. Több alkalommal ő is megijedt, kutyája pedig egyenesen rettegett egy idő után. Elkezdett kutatni annak kapcsán, hogy mi járhat az ilyen emberek fejében, de szembesült vele, hogy ilyen tanulmány egyelőre nem született. Ő kifejezetten a nárcisztikus személyiségzavarhoz kötötte volna az agyatlanul hangos kipufogókra való igényt, de a vizsgálat ehhez képest meglepően más eredményhez vezetett.

A kutatás mintavétellel indult: összesen 529 közgazdaságtan hallgatót vontak be a programba, ebből 289 volt férfi, 239 nő és hat valami más. Első körben egy kérdőívet kaptak a hangos autókkal és motorokkal kapcsolatban, majd egy másikat annak kapcsán, hogy önkifejező eszköznek gondolják-e járműveiket. Ezt követően egy általános Short Dark Tetrad (SD4) tesztet is ki kellett tölteniük, amely elvileg felismeri a pszichopátiát, a nárcisztikus viselkedést vagy a manipulatív személyiségeket.

A vizsgálat végén az eredmény azt mutatta, hogy sokkal jellemzőbb a szadizmus és a pszichopátia azokra az emberekre, akik menőnek gondolják a hangos kipufogókat, és jobban érzik magukat ők is egy ilyen módosítás után. Sokkal hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni a környezetükben élőket és azok érzéseit, illetve boldoggá teszi őket, ha valaki esetleg megijedt a hirtelen fellépő erős zajtól, amit ők keltenek – ez a pszichopátiát igazolja.

Ezzel a felvetéssel egyébként természetesen sokan nem értenek egyet. Ezek jellemzően olyan autórajongók, akik szintén szeretik a hangos kipufogókat. Szerintük az ilyen jellegű módosítás az önkifejezés eszköze, és ettől nem foszthatják meg őket. Pedig mégis megteszik egyre több nagyvárosban. Párizsban egy ideje már tesztelnek egy traffipaxhoz hasonló rendszert, mely kifejezetten a zajterhelés mérésére és a túllépés esetén bírságolásra lett kifejlesztve. New Yorkban már évek óta működnek zajkamerák, melyek leolvassák a hangos járművek rendszámát és automatikusan elég húsos csekket küldenek a tulajdonosnak.

Nálunk az ilyen átalakítás gyakran jár más illegális módosításokkal is, amikre a hatóság fokozott figyelmet fordít. Persze egy igényesen beépített, profin behangolt futómű nem ugyanaz, mint amikor az öreg Civic-re ereszcsatornát szerelnek kipufogócső helyett, de egyelőre nincs különbségtétel. Emellett gyakran veszik elő a motorosokat, akik decibel killer nélkül vagy valami gagyi, olcsó csővel üvöltik át a városokat, erdőket, szerpentineket hobbi gyanánt (egy hangosabb motoros egyetlen útja alatt 10 ezer embert is felébreszthet egy nagyobb városban). Ezeket a rendőrség gyakran összeszedi zajmérés során és ideig-óráig szerencsére kivonják őket a forgalomból, de idővel valahogy mindig visszaszivárognak.