A kínai Aiways az európai piacra fókuszál, ugyanis a hazain nem volt esélye

2024.05.16. 17:59

  • A kínai Aiways autógyártó a jövőben nagyobb figyelmet szentel az európai piacnak, ugyanis a kínain nem tudott érvényesülni
  • A gyártó régóta szeretne jól teljesíteni az európai piacon, de a jelenlegi számok szerint ez sehol sem megy neki
  • Tavaly a cég csődközelben volt, a gyárukat is le kellett állítani

Az Aiways egy a sok kínai villanyautó startup közül, ami az elmúlt tíz évben alapítottak. A 2017-ben alapított autómárka neve a kínai „ai” szóból (szeretet) és az angol „ways” (utak) szóból lett összerakva. 

aiways u6

Európában először 2019-ben lehetett hallani a márkáról és annak európai terveiről. Ez viszont a Covid miatt csúszott, aztán egyéb más okok miatt is. Nagyon elenyésző számban ugyan látható belőle pár darab Európában. Ez viszont a jövőben lehet, hogy változik ugyanis a gyártó az európai piacra koncentrál majd. De nem azért, mert itt sikeresek.

Ugyanis azért jönnek ide, mert a kínai piacon egyszerűen nem tudtak labdába rúgni, így kénytelen kilépni onnan - írta a carnewschina.com. Viszont annyiban különleges a többi kínai startup között az Aiways, hogy kezdetektől nagyon érdekelte őket az európai piac.

1

Viszont az elért sikereik listája csekély: alapításuk óta most érték el a 10 ezer eladott járművet, aminek kisebb hányadát teszi ki az európai piac. Ugyanis 2022-es adatok szerint a kontinensen csak 1237 modell tudtak eladni. De a sokkal nagyobb Kínában is hasonló eredményeket értek el, ott 2022-ben 1364 autót adtak el – de 2021-ben 2698-at.

1

Ezeket az eredményeket összesen két modellel érték el, az U5 SUV-vel és az U6 kupé-SUV-vel. Az autókat a Jiangxi tartománybeli Shangrao gyárban gyártják, aminek éves maximális kapacitása 30 ezer darab autó is lehetne, de erre nincs szüksége az embereknek. A gyárat a tavaly az év első felében le kellet állítani pénzügyi gondok miatt és a dolgozókat sem tudták kifizetni.