Hadgyakorlat az autópályán – a vadászgépeké lesz a svájci A1-es

2024.06.04. 13:49

  • Kedd este egy napra lezárják Svájc egyik legfontosabb autópályáját.
  • A lezárásra azért szükséges, mert vadászgépekkel gyakorlatoznak majd az úton.
  • Habár az ilyesfajta gyakorlatok Európában nem ritkák, Svájcban a hidegháború óta nem volt ilyen.

Június 5-én, szerdán kezdődik a svájci légierő „Alpha Uno” fedőnevű hadgyakorlata, ahol egy köznyelvben klisés, ám a gyakorlatban viszonylag ritka manővert gyakorolnak majd a vadászpilóták: egy autópályáról kell majd felszállni F/A-18 Hornet vadászgépeikkel. A művelethez kedd este kilenc órától csütörtök reggel kilencig lezárják az A1-es autópályát Avenches és Payerne között. A lezárás alatt a forgalmat a környező mellékutakra terelik.

Hasonló autópályás gyakorlatot Svájcban utoljára a hidegháború idején végeztek, így a modernebb technikákkal repülő friss pilótáknak abszolút újdonságot jelent a mostani művelet. Az A1-es egyébként Svájc stratégiailag legfontosabb autópályája, amely kelet-nyugati irányban szeli át az országot Genf és St. Gallen között.

Svéd JAS-39C Gripen vadászgépek és földi kiszolgáló személyzetük egy közút menti légibázison.

A közutat kifutópályának használni nem szokatlan dolog, főleg a gyéren lakottabb országokban. Skandináviában különböző légibázisokat is kialakítanak országutak mentén, ahonnan vész esetén rövid előkészületek után indíthatóak a vadászgépek.

 Finn közúti gyakorlat amerikai F-35-ös vadászgépekkel. A NATO-hoz tavaly csatlakozott ország összesen 64 ilyen repülőgépet szeretne vásárolni.

A hír forrása: autobild.de