Karácsony Gergely minimális többséggel nyert, Vitézy Dávid újraszámlálásról beszélt

2024.06.10. 06:33

  • A vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergely 371 467 szavazatot kapott (47,53 százalék). 
  • Kihívója, Vitézy Dávid 371 143 voksot gyűjtött (47,49 százalék). Szerinte a szavazatok újraszámlálására lesz szükség a végleges eredményhez. 

Végletekig kiélezett csatában Karácsony Gergely, az MSZP–DK–Párbeszéd jelöltje nyerte meg a főpolgármester-jelölti választást Vitézy Dávid, az LMP – Zöldek - Vitézy Dáviddal jelöltje előtt.

Karácsony Gergely - aki még a vasárnapi választás előtt a fenti videóban látható Égéstérben beszélt a terveiről - 371 467 szavazatot kapott (47,53 százalék),

Vitézy Dávidra pedig 371 143-an voksoltak (47,49 százalék).

Karácsony Gergely az éjszaka közepén tartott beszédet, amelyet az Index beszámolója szerint azzal kezdett, hogy megköszönte a budapestieknek, akik részt vette az igencsak izgalmas választáson. Közölte, a küzdelmet a városért vívta.  

Tudom, hogy még lesz egy kis huzavona, amelynek a végén pontot tehetünk a folyamat végére, de hiszem azt, hogy Budapest megmarad egy sokszínű, szabad és szolidáris városnak – mondta a főpolgármester, hozzátéve, szerinte az elmúlt időszakban a hatalom mindent megtett azért, hogy megfosszák a budapestieket attól, hogy a város az ő otthonuk legyen.

Vitézy Dávid vasárnap éjszaka egyebek mellett arról beszélt, hogy vasárnap még nem lehet végeredmény hirdetni az érvénytelen szavazatok és a szoros eredmény miatt, szerinte újraszámlálásra kerül sor.  Úgy vélte, van főpolgármester-váltó hangulat, majd elárulta: kereste Karácsony Gergelyt telefonon, de nem tudta elérni. Neki is azt akarta elmondani, hogy újraszámlálás előtt nem tudnak eredményt hirdetni.