Ilyen az, amikor bedurrantanak egy II. világháborús Messerschmitt vadászgépet

2024.06.30. 13:14

Röviden:

  • Ritka látvány következik: beindítanak egy Messerschmitt Bf 109-est.
  • Kurblizás után olyan simán indul, amit több páréves autó is megirigyelne.
  • A hatalmas Daimler-Benz V12-es jellegzetes hanggal kel életre, és elképesztően szól.

A Messerschmitt Bf 109 a német Luftwaffe rettegett vadászrepülőgépe volt a második világháborúban. Az akkor modernnek számító vadászgépek fejlesztése 1934-ben indult, majd 1936-ban állították őket hadrendbe. Rengeteg Bf 109-est gyártottak: az átalakított példányokkal együtt összesen több, mint 37 ezer darab készült.

A repülőt a Daimler-Benz DB 605-ös kódú, fordított – más néven függő – V12-ese emelte a magasba. Az 33,9 literes alapváltozat nagyjából 1500 lóerőt tudott. A DB 605 többféle lökettérfogattal készült, és létezett belőle kompresszoros változat is.

Ezek a repülőgépek szerencsére mai állapotukban nem félelmetes fegyvernek, sokkal inkább műszaki érdekességnek számítanak. Mivel háborúban aktívan használt gépekről van szó, mára érthető okokból alig maradt működőképes példány.

Néhány darabot megőriztek az utókornak, ráadásul ezek között akad olyan is, ami nemcsak kiállításon gyűjti a port, hanem olykor beindítják, sőt, néha még repülnek is vele. A napokban feldobott a Youtube egy, a kilencvenes években készült videót, amin azt tekinthetjük meg, ahogy beindítanak egy restaurált 109-est.

A szárnyon álló férfi kitartóan kurblizza a hatalmas V12-est, aminek a kipufogói félelmetesen közel vannak a lábához. Elsőre kicsit féltem, hogy leégeti a lábszőrét, de az indítás előtt taktikusan leugrott a szárnyról. A Messerschmitt jellegzetes, fémes hang kíséretében kel életre, majd olyan csodálatosan dörög az öreg DB 605, ahogy ma már semmi.

Repülés közben egy másik Bf 109:

A hibátlanul restaurált, vén vadászgép egyébként az Imperial War Museumban újították fel a Cambridge közelében lévő Duxfordban. Az említett, Black 6 becenevű Bf 109-es sztorija is izgalmas, így ha tudsz angolul, ezt a cikket javaslom: Katt IDE.

Forrás: WingsTV – Youtube / IWM Duxford