Ötpercenként ellopnak egy autót – nemzeti vészhelyzetet hirdettek

2024.07.10. 17:49

  • Súlyos problémát jelent Kanadában az autólopások növekvő száma.
  • A helyzet a koronavírus éveiben kezdett romlani, mikor hirtelen emelkedett a használt autók értéke.
  • A problémát a Kanadai Határvédelmi Ügynökség súlyos munkaerőhiánya és az ország kikötőinek működése is rontja.

Súlyos problémává vált Kanadában az autólopások növekvő száma. Csak 2022-ben 105 ezer autót tulajdonítottak el az ország területén, amit ötpercenként egy lopást jelent. A helyzet annyira kétségbeejtő, hogy a Kanadai Biztosítási Hivatal nemzeti vészhelyzetet hirdetett.

Az autólopások száma a koronavírus éveiben kezdett emelkedni. Ekkor a globális alkatrészhiány miatt emelkedett a kereslet a használt autók iránt, így a lopott járművek értéke is emelkedett. Ennek megfelelően a tolvajok eladás céljából konténerekben külföldre szállítják a szerzett autókat, de időnként Kanadán belül is értékesítik őket. Egyes szélsőséges esetekben a lopott jármű csak más bűncselekmények elkövetéséhez kell.

GettyImages-526255256



Mostanra a helyzet odáig fajult, hogy Kanada már a top 10-ben szerepel az Interpol autólopások szempontjából legrosszabb országokat összesítő listáján. Ebben a felszökő autóárak mellett az ország kikötőinek működése is szerepet játszik. A probléma, hogy az áruforgalmat ellenőrző hatóságok sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a bejövő konténerekre, mint a kimenő forgalomra. Éppen ezért ha a tolvajoknak sikerül néhány lopott autót egy lezárt konténerbe helyezni, alig kell tartaniuk a lebukástól.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a Kanadai Határvédelmi Ügynökség súlyos munkaerőhiánnyal küzd, eszközeik pedig elavultak. Emiatt nem jut elég kapacitás az országból kiáramló konténerek ellenőrzésére.

A rendőrség próbálja felvenni a harcot az autótolvajokkal szemben, de nincs könnyű dolguk. December közepétől március végéig a kanadai egyenruhások 400 konténer átvizsgálása során összesen 600 lopott autót találtak Montreál kikötőjében. Csakhogy mindez elenyésző mennyiség egy nagy nemzetközi kikötő forgalmához képest.

Bár a kanadai hatóságoknak is lenne mit javítani, Elliott Silverstein, a Kanadai Automobil Szövetség kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője szerint az autógyártók is tehetnének azért, hogy a termékeiket ne lehessen ennyire könnyen ellopni.

Az autólopások száma az Egyesült Államokban is komoly probléma. A California államban található Oaklandben szó szerint ellepték az utcákat a sorsukra hagyott autók, amikből a tolvajok kiszerelték az értékes alkatrészeket. Bár a városnak több hatalmas telepe is van az ilyen járművek tárolására, mindegyik megtelt. A helyi rendőrség így csak akkor intézkedik egy lopott autó elszállításának ügyében, ha az eltorlaszolja egy épület bejáratát.

Forrás: BBC