Ezt hallanod kell! Gyönyörűen szól a Toyota új kísérleti motorja

2024.07.12. 11:36

  • Teljesen új belső égésű motorcsaládot fejleszt a Toyota.
  • Nemrég a Toyota Times Global YouTube-csatorna lehetőséget kapott, hogy egyik tagjuk saját benyomásokat szerezzen a fejlesztés alatt álló motorok egyikéről.
  • A prototípus gyönyörűen szól.

A Toyota még június elején jelentette be, hogy új belső égésű motorcsaládot fejleszt a Mazdával és a Subaruval összefogva. A projekt elsődleges célja, hogy alternatív üzemanyagokkal is működő, kisebb és hatékonyabb motorok szülessenek, így javítva a fogyasztást és nagyobb szabadságot adva a mérnököknek.

Képernyőkép 2024-07-11 132901.png


A japánok eddig három motort jelentettek be: a legvisszafogottabb egy 1,5 literes szívó négyhengeres, a második egy turbós 1,5 literes négyhengeres, a harmadik pedig egy 2 literes turbós négyhengeres.

Nemrég a Toyota Times Global YouTube-csatorna lehetőséget kapott, hogy egyik tagjuk egy rövid tesztkör erejéig beüljön a Toyota motorokért felelős főnöke mellé, így saját benyomásokat szerezve a fejlesztés alatt álló motorok egyikéről.

Egy dolog biztos: az új motornak öblös, karakteres, sportautós hangja van – igazi zene a fülnek. Íme:

A Toyota Times újságírója az erőteljes karakter mellett külön kiemeli, hogy az új motor még gyorsításkor is mennyire simán, rezgésektől mentesen jár. A Toyota szakembere erre azt válaszolja, hogy a kompaktabb kialakítás miatt mélyebbre tudják helyezni a motort az autó elejében, így a rezgéseket könnyebb elvezetni.

Bár a Toyotánál nem árulták el, hogy a három fejlesztés alatt álló motorból melyiket szerelték az autóba, a karaktere és hangja alapján a 2 literes turbósra tippelnénk. A Toyota szakembere szerint a videóban kipróbált motorvariációt olyan autórajongók számára készítik, akik egy kis extrára vágynak. Ebből könnyű arra következtetni, hogy később sportautókba (is) kerülhet majd.

A Toyota új motorjai várhatóan 2026 második felében debütálhatnak sorozatgyártású autókban.