Alig állnak meg az autósok a STOP táblás kereszteződésben, ahol még halálos baleset is történt

2024.07.12. 14:55

  • Halálos baleset után átépítették a Serfőző utcai kereszteződést, de így sem veszik komolyan az autósok.
  • Erről videót készített egy civil szervezet, melyben 100 autóst vettek fel, ebből 96 nem tartotta be a szabályokat.
  • A szabálysértést a hatóságok 10-20 ezer forint közötti bírsággal díjazhatják.

Sajnos gyakori jelenség itthon, hogy az autósok nem veszik komolyan a STOP, vagy hivatalos nevén az ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező táblát. Ezt bizonyítja egy videó is, amit a Járda a gyalogosoké nevű civil szervezet készített. A Serfőző utcai kereszteződésben helyeztek el egy kamerát és száz autóst vettek fel. Az egyértelműen – felfestésekkel és fényvisszaverős táblákkal is – jelzett megállási kötelezettséget összesen négyen tartották be, a többi 96-ból pedig volt aki nem is lassított.

Ebben a konkrét kereszteződésben ez azért súlyos probléma, mert a torkolaton egy bicikliút is áthalad. Ebből fakadóan 2023-ban halálos kimenetelű baleset is történt itt, amikor egy autós nem adott elsőbbséget egy kerékpárosnak. A baleset után az út fenntartója átépítette a kereszteződést, akkor emelték ki az átkelőket, új STOP és kiegészítő táblákat helyeztek ki, illetve oszlopokkal leszűkítették a sávot.

Mindezek ellenére úgy néz ki, hogy az autósok mégsem állnak meg a jelzésnek megfelelően, pedig a KRESZ is kimondja, hogy kötelességük lenne. Erre a problémára akarja felhívni a figyelmet a civil szervezet a videójával. Az elsőbbségadási szabály be nem tartását a hatóságok 10-20 ezer forint közötti helyszíni bírsággal díjazzák.

Forrás: 444.hu