Valaki 61 milliót adott egy 27 éves Toyota Land Cruiserért

2024.07.14. 07:51

Röviden:

  • Egy 1997-es, csodálatos állapotú, J80-as Toyota Land Cruiserről van szó.
  • 170 ezer dollárért, azaz több, mint 61 millió forintért adták el.
  • Ez a konkrét darab alig több, mint 7500 kilométert futott.

A Toyota Land Cruiser különböző, régebbi változatai népszerűbbek, amiből az következik, hogy a különlegesebb példányok egyre nevetségesebb összegekért cserélnek gazdát. Most egy 1997-es J80-as Land Cruiserért fizetett valaki irgalmatlan sok pénzt egy aukción.

De miért fizet valaki 170 ezer dollárt, vagyis több, mint 61 millió forintot egy J80-asért? Gondolhatnád, hogy biztosan valami hírességé volt, esetleg ebben a színben csak párat gyártottak belőle, vagy valami ehhez hasonló, ami indokolja az árát.

A valóság azonban az, hogy ez a Land Crusier csupán annyiban különleges, hogy gyönyörű állapotú és mindössze 4700 mérföldet, vagyis alig több mint 7500 kilométert futott. Ennyi. Nem egyedi esetről van szó: a Bring a trailer aukciós oldalon már öt másik J80-as Land Cruiser ára is 100 ezer dollár, azaz több mint 36 millió forint fölé kúszott az utóbbi években.

A rekordmagas áron eladott, gyöngyházfehér Land Cruiser tényleg kirobbanó formában van: 27 éves kora ellenére úgy néz ki, mintha most gördült volna le a gyártósorról. Egy keveset futott, de hanyagul tárolt autó ennyi év alatt ugyanúgy tönkre tudott volna menni, mint egy olyan, amivel rengeteget mentek, de itt egészen más a helyzet. Látszik, hogy a tárolásra és az állagmegóvásra is adtak az évek során.

A beltérben még pufik, gyűrődésmentesek a bőrülések, fényesek a fabetétek és a műanyag elemeken sincs nyoma a használatnak. A 4,5 literes, sorhatos 1FZ-FE motor és a környezete teljesen száraz és újszerű. A Land Cruiser alja is arról árulkodik, hogy még igazán sose tették próbára az egyébként terepen is otthonosan mozgó Toyotát. Csodálatos időkapszula, az egészen biztos.

Az 1997-es Land Cruisernek kaliforniai papírjai vannak, de jelenleg érvényes műszaki vizsgája nincs. Utóbbinál inkább a tiszta papír megléte a lényeges szempont, hiszen arra kevés esély van, hogy a vevő használni szeretné a drága Land Cruisert, aminek az egyik legnagyobb különlegessége – az állapotán kívül – az extrémen alacsony futásteljesítménye.

Forrás: Bring a trailer