Ikarus elektromos buszok hódíthatják meg a BYD hazáját

2024.07.21. 18:03

  • A Volánbusz Zrt. összesen 20 elektromos buszra írt ki közbeszerzési pályázatot.
  • Az új buszok egyebek között Komáromba kerülnek, ahol a BYD legnagyobb európai, buszösszeszerelő üzeme található.
  • Úgy tudjuk, hogy a legkedvezőbb ajánlatot az Ikarus adta be a 120e típussal.

Ahogy azt korábban megírtuk a Volánbusz összesen 20 darab új elektromos autóbusz beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére adott be támogatási kérelmet a  HUMDA Zrt. felhívására , majd megjelent a járművek beszerzésére vonatkozó  feltételes közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása is. A jelentkezési határidő időközben lejárt és a Volánbusz Zrt.  a támogatást is megkapta a járművek beszerzéséhez . Így minden akadály elhárult, hogy a 15+5, szóló elektromos autóbuszokat beszerezhesse a Volánbusz. Az új buszok közül három Balatonfüreden, hat Komlón, öt Tatán, három Várpalotán, egy Hajdúszoboszlón, kettő pedig Komáromban áll forgalomba.

A közbeszerzés érdekessége ez utóbbi város. Bár eredményt még nem hirdettek, de értesüléseink szerint a legkedvezőbb ajánlatot a pályázatra az Ikarus adta be. Így nagy valószínűség szerint Komáromba, itt szerelik össze az európai BYD elektromos buszokat, az Ikarus buszai érkeznek majd. A másik érdekesség, hogy a tenderen az Ikarus mellett, a Yutong, az MAN és az Iveco is indult. A BYD nem adott be pályázatot, így nehezen tudta volna megnyerni a kiírást.

Ha a Volánbusznak sikerül még idén nyertest hirdetnie, akkor az új buszok, nagy valószínűség szerint Ikarus 120e típusúak, a jövő év első felében állhatnak forgalomba a fentebb felsorolt magyar városokban.