324 milliárd forintos üzlet: búcsút int a legdurvább gumijainak a Goodyear

2024.07.23. 13:55

  • Eladja a munkagépekre való gumik gyártásával foglalkozó üzletágát a Goodyear. 
  • A vevő a Yokohama, amely 905 millió dollárt ad érte.  
gy

A Goodyear a korábban bejelentett karcsúsítás keretében a közutakon kívül használt járművekhez való gumiabroncsokat gyártó - off the road - üzletágát a japán Yokohamának. A portékáért 905 millió dollárt (324 milliárd forint) kap az eladó készpénzben a Reuters szerint

Az amerikai cég 2023-ban jelentette be, hogy költségcsökkentéseket tervez, amelyek részeként szűkítheti gyártási portfólióját. A célkeresztben első helyeken a vállalat vegyipari részlege, a Dunlop márka termékei és a közúton kívüli használatra való abroncsok szerepeltek. A terv az, hogy kétmilliárd dollárral karcsúsítsák a vállalat kiadásait.

Szélesebb palettára vált a japán gumigyártó

A közutakon kívül használatos gumiabroncsok az ipari tevékenységekben, például az építőiparban, a bányászatban használatos járműveknek készülnek. Az adásvételt 2025 végéig tervezik lebonyolítani, ám a Goodyear szerint ezt követően még évekig készülhetnek ilyen gumik a Yokohama megrendelésére a vállalat üzemeiben. 

Az üzlettel a Yokohama szélesíteni akarja termékkínálatát. A cég főként a mezőgazdasági járművek abroncsainak terén igyekszik erősíteni pozícióit. A mostani vásárláson túl a Nippon Giant Tire cégre vetettek szemet, amely Japánban tevékenykedik. Ezen túl ausztrál üzemet és a világ más tájain lévő gyárakat is vennének.