Megérkeztek Lengyelországba az új elektromos Ikarusok

2024.07.24. 18:01

  • Még tavaly augusztusban nyerte el a lengyel kisváros közbeszerzését az Ikarus.
  • A buszok töltőinfrastruktúráját, érdekes módon nem az Ikarus, hanem a lengyel Ekoenergetyka szállítja.
  • Az öt új Ikarus átszámolva 1,2 milliárd forintba került Szczecineknek.

 

Az Ikarus első külföldi, közbeszerzési sikere még tavaly kezdődött, amikor is a lengyel Szczecinek város öt darabos tenderét a székesfehérvári gyártó nyerte el. A 2023 augusztusában aláírt szerződés szerint a magyar buszgyártó 13,124 millió zlotyiért, azaz 1,2 milliárd forintért szállít le öt buszt ez év augusztusáig. A buszokhoz tartozó töltőberendezéseket, nem az Ikarustól, vagyis a kínai CRRC-től, veszi a város, hanem a lengyel Ekoenrgetykától, amely konzorciumban indult a magyar buszgyártóval.

A lengyel kisváros új 12 méter hosszú Ikarus buszai, összesen 86 utast szállíthatnak, amelyek közül 27+2 utas tud helyet foglalni. A járműveken USB töltők, fedélzeti WiFi és korszerű utastájékoztató rendszer szolgálja az utasok kényelmét. Ráadásul mindezt ingyen kapják az utasok, ugyanis Szczecinekben ingyenes a tömegközlekedés.

Az új Ikarusok még nem álltak forgalomba, jelenleg az átadás-átvétele zajlik az új buszoknak, amelyek a tervek szerint augusztus 1-től állnak forgalomba a lengyel kisvárosban.