Európában tesztelik a Kia Ceed potenciális utódját

2024.07.27. 09:19

  • Németországban, tesztelés közben fotózták le a Kia K4 álcázott prototípusát.
  • Bár a gyártó szóvivője tagadta, hogy a K4-et Európában is forgalmazni szeretnék, a típus Ceed néven mégis forgalomba kerülhet a kontinensen.

A Kia jelenleg is fejlesztés alatt álló új modelljét, a K4-et hivatalosan az Ázsiában, Dél-Amerikában, Új-Zélandon, Ausztráliában és Oroszországban forgalmazott Kia Forte utódjának szánják. Könnyen lehet azonban, hogy a szedán és hatchback kivitelben is mutatós típus végül Európába is eljut.


A pletykák akkor kaptak szárnyra, mikor a K4 egy álcázott prototípusát Németországban kapták lencsevégre tesztelés közben. Ez már árulkodó jel, de a történet még nem ér véget.

A Kia Ceed ugyanis lassan az életciklusa végéhez ér: a jelenlegi generáció 2018-ban debütált, így már a hatodik évét tapossa. Ha a gyártó továbbra is tervez a típussal, néhány éven belül meg kell érkeznie a következő generációnak, amiről azonban még semmilyen információt nem kaptunk.



A Ceed jövője más okok miatt is bizonytalannak tűnik. A népszerű modell a Kia szlovák üzemében készül, ahol a jövőben elektromos modellek gyártására állnak át. Bár mindez jelenthetné azt is, hogy a következő Ceed elektromos lesz, azért erre nem fogadnánk nagy összegben.

Persze az is opció lehetne, hogy a gyártó egyszerűen megszünteti a típust, de az eladási számokat látva ez nem valószínű. 2023-ban 86 ezer Ceedet attak el Európában, ami 2019 óta a legjobb eredmény.



Mindezeket látva logikus forgatókönyvnek tűnik, hogy a Kia Ceed helyét a hasonló tulajdonságokkal rendelkező Kia K4 veszi át Európában. Bár ezt a lehetőséget a Kia egyik szóvivője cáfolta az Autocarnak, egy dolgot fontos megemlíteni. A Carscoops forrásai szerint a Kia K4 hozzánk – talán minimális változtatásokkal – Kia Ceed néven érkezhet. K4 nevű Kia tehát tényleg nem lesz Európában, de vele azonos következő Ceed még lehet.