Szlovéniában gyártanák az új, olcsó, elektromos Twingót

2024.07.31. 16:41

  • A novo mestói Revoz autógyárban szerelhetik majd össze az olcsó, elektromos Twingókat.
  • Az új Twingo gyártósorának Szlovéniába telepítését támogatja a kormányzat is.
  • A tervek szerint évente 150 000 Twingo E-Tech Electricet gyártana a Renault Szlovéniában

 

Szlovénia egyetlen autógyára, a Renault leányvállalataként működő Rezov autógyár, amely Novo Mestóban található. Jelenleg itt Cliókat és Twingókat szerelnek össze. Az üzem 2023-ban 60 811 darab Renault típusú autót gyártott.

Most a szlovén kormány támogatásával, a franciák fejlesztenék az üzemet. A tervek szerint 2026-tól, csak a Renault Twingo E-Tech modellből 150 000 darabot gyártanának a novo mestói üzemben. Így nem csoda, hogy a szlovén kormány mindent megtesz azért, hogy a gyárbővítés megvalósuljon. A minisztérium közleménye szerint még nem tudják pontosan, hogy milyen eszközökkel segítik a Renault beruházását, ugyanis ezek „lehetnek tárgyi és immateriális javak, amelyek a fejlesztésekbe, a kutatásba és az innovációba történő beruházásokhoz járulhatnak hozzá. De a kormányzatnak van elképzelése a munkavállalók felvételéhez és átképzésekhez nyújtott támogatásokról is. Bárhogy is alakul majd, ezek mind hozzájárulnak Szlovénia, mint ipari helyszín versenyképességének a biztosításához"

A Revoz üzem életben tartása létfontosságú a szlovén kormánynak, ugyanis hamarosan befejezik az aktuális Twingo sorozatgyártását és ha esetleg az utódmodell nem Novo Mestóban készül majd, akkor 1400 munkahely kerül veszélybe. A Renault vezetése még nem döntött arról, hogy hol gyártják majd az olcsó elektromos Twingót, de az bizonyos, hogy a végleges modellt 2025 végén mutatják be, amelynek a sorozatgyártását 2026 elején kezdi meg a francia autógyártó.