A Honda restaurálta első koncepcióautóját

2024.08.02. 09:19

  • A Honda restaurálta első koncepcióautóját, a HP-X Conceptet.
  • A HP-X-et először az 1984-es Torinói Autószalonon mutatták be.
  • A középmotoros koncepcióautó az NSX felmenője.
  • Élőben a Pebble Beach-i Concours d'Elegance-on lehet megtekinteni.

Augusztus 18-án kezdődik az Egyesült Államok egyik legnívósabb autós kiállítása a Pebble Beach Concours d'Elegance. A rendezvényen számtalan makulátlan állapotú veterán-, koncepció- és új autó lesz látható. A Honda is gőzerővel készül, méghozzá nem is akármivel: restaurálták a legelső koncepcióautójukat, az 1984-es Honda HP-X-et.

A gyártó a HP-X Conceptet eredetileg az 1984-es Torinói Autókiállításon mutatták be, amivel jelezték a vállalat szándékát, hogy egy középmotoros szuperautót dobnak piacra - ez végül az NSX lett.

A koncepcióautóban egy kétliteres V6-os volt, aminek alapja a Honda F2-es motorja volt. A gyártó csaknem 4,2 méter hosszú és 1,1 méter magas autó dizájnát a Pininfarina tervezte, aminek nincsen ajtaja, helyette az egy darabból álló, plexiüveg tetejét kell levenni. A HP-X különleges sajtreszelős dizájnja az aerodinamika és innovatív motorhűtési megoldások miatt olyan, amilyen.

A kétszemélyes autó belterének dizájnja már retrófuturisztikusnak nevezhető, amiben a digitális műszeregység és központi kijelző mellett valós idejű telemetria, GPS és egy útviszonyt figyelő „speciális szonár” rendszer is helyet kapott.

A Honda nem részletezte, hogy mennyi időbe telt restaurálni a koncepcióautót, de a fotók alapján elég jó állapotban megőrizték. A kötelező takarításon kívül újrafényezték, de az eredeti színeit használták.