Így rohadnak a csődbe ment villanyautós startup autói a roncstelepen

2024.08.04. 09:38

  • Egyszemélyes elektromos autók roncsai tornyosulnak egy arizonai roncstelepen.
  • Az autók az ElectraMeccanica nevű startup Solo típusai, amelyeket még tavaly hívtak vissza, de nem tudták megoldani a javításukat.
  • (És ezt a Totalcar 2016-ban előre megmondta...)

Arizonában, Gilbert városában található egy roncstelep, ahol többtucat nem mindennapi kisautó (is) látható halomba rakva. Az egységesen piros és fehér színű modellek egy csődbe ment villanyautókat gyártani kívánó startup, az ElectraMeccanica háromkerekű, Solo névre keresztelt, egyszemélyes elektromos típusai, amelyeket 2018 és 2023 között gyártott a cég. A Solo sajnos 18 ezer dolláros, azaz körülbelül 6 és fél millió forintos árával nem lett egy kifejezett kasszasiker az olcsó elektromos autók között. 2016-ban a modell bejelentése idején ezt írtuk a típusról:

Nem szívesen írunk ilyet, de az ElectraMeccanica feltalálta a meleg vizet. Ráadásul olyan ötletet valósítottak meg, amely nem csak hogy ezreknek jutott már az eszébe, és több tucatnyian valósítottak már meg, de mindenki bele is bukott. 

2022 augusztusában az ElectraMeccanica egyik ügyfele panaszt nyújtott be, amiért az autóban megszűnt a hajtás vezetés közben. Szeptemberben több autón is jelentkezett a probléma, így a mérnökcsapat nekiállt kivizsgálni a hibát, azonban nem tudták kideríteni, hogy mi romlott el az autóban. Miután a hiba egyre több autóban kezdett jelentkezni, 2023 februárjában a cég visszahívta majdnem minden eladott autóját, összesen 428 darabot. Áprilisban végül az összes visszahívott autót visszavásárolta a cég.

 Az ElectraMeccanicát azóta megvette az Xos elektromos teherautó-gyártó, amelynek már nem állt szándékában a Solók javításával foglalkozni, inkább a bezúzás mellett döntöttek. 

Forrás: The Drive