Ritkaság: csődöt jelentett az egyik ismertebb kínai villanyautó gyártó

2024.08.13. 14:57

  • Csődöt jelentett a kínai villanyautó-gyártó HiPhi anyavállalata.
  • A vállalat még februárban leállította a gyártást.
  • A HiPhi-nak Európában is volt kereskedése.

Csődöt jelentett a Human Horizons Group Inc., ami az egyik, kicsit ismertebb, nem csak a kínai belpiacra gyártó HiPhi mögött álló vállalat, írta az Economx a Bloombergre hivatkozva. A hír annyira nem meglepő, tekintve, hogy a HiPhi helyezete már februárban kérdéses volt.

A gyártó egy csütörtökön közzétett bírósági dokumentumban jelezte, hogy április óta nem tudja rendezni az adósságait, viszont a csődeljárás feltételeit teljesítette. Ezt a bíróság is alátámasztotta, ezért kineveztek egy független vagyonkezelőt, aki az átszervezés folyamatát hat hónapig felügyeli.

A HiPhi kimondottan a furcsa külsejű, de annál drágább villanyautójáról, a HiPhi Z-ről lett híres. Nem ez az egyetlen modelljük, ott van a hétszemélyes X, valamint a Z-nél sokkal erősebb, de még csak készülő A is. A gyártó egyébként már tavaly óta jelen van az európai piacon is, viszont jelenlétük elenyésző.

A vállalat még februárban leállította gyárát és a dolgozóinak is küldött levelet, amiben értesítették őket, hogy legalább fél évre leállnak – ebből viszont egyelőre úgy tűnik, végleges leállás lett.