Megelőzték a villanyautók a hagyományosokat az amerikai piacon, 6,5 millió forintos "szépséghibával"

2024.08.20. 14:04

  • Az Egyesült Államokban az elektromos autók iránti érdeklődés gyengeségével kapcsolatos aggodalmak ellenére gyors tempóban növekszik ezek eladása. 
  • A bővülés nem magától történt: a márkák jókora árkedvezményekkel ösztönzik a vásárlást. Akár 18 ezer dollárt - közel 6,5 millió - forintos összeget lehet megtakarítani. 
Fotó: Drew Angerer/ Getty Images
Fotó: Drew Angerer/ Getty Images

Az elektromos autók értékesítése az Egyesült Államokban az autózás egyik legfontosabb kérdése. Az elmúlt évek gyorsan növekvő eladásait sokan megtapsolták, ám 2023 végén kiderült, hogy fogyóban vannak azok az autósok, akik nyitottak voltak az újdonságra azon az áron is, hogy többet kell fizetniük új autójukért, ha az tisztán elektromos meghajtású. Emiatt a gyártók korábbi villanyautó-eladási terveit is át kellett írni. 

Az elmúlt hónapokban arról érkeztek hírek, hogy a villanyautó-eladások jóval szerényebb tempóban bővülnek, mint korábban. A legfrissebb felmérések szerint azonban újabb változás történt. 

Valójában sokkal gyorsabban növekszik az amerikai villanyautó-piac, mint a hagyományos meghajtású autók értékesítése. Az Automotive News hírportál felmérése szerint az akkumulátoros elektromos autók értékesítése az árkedvezményeknek köszönhetően felgyorsult. A autók árát a gyártók csökkentették, miközben az államadó kedvezményekkel ösztönzi a vásárlásukat.

Új villanyautóból 3,1 százalékkal kelt el több idén júniusban, mint egy évvel korábban, miközben az új személyautók teljes piaca 8,8 százalékkal zsugorodott – derült ki az S&P Global Mobility piaci elemző cég adataiból.

Ennek eredményeként az elektromos autók piaci részesedése az újautó-eladásokból 8,9 százalékra nőtt a 2023 júniusi 7,9 százalékról. Az örvendetes hírt azért óvatosan kell kezelni, ugyanis nyilvánvaló, hogy a villanyautókat az adó- és árkedvezmények, továbbá egyéb akciók miatt veszik az autósok, míg hagyományos versenytársaik eladásánál nincsenek hasonló mértékű ösztönözők.

Combos összeg

Jellemző, hogy a mindent összevetve akár 18 ezer dollárt (közel 6,5 millió forint) is megspórolhat az autós, ha elektromos autót vásárol. Ez még az villanyautók hátrányai miatt aggódó autósok egy részhét is meggyőzheti arról, hogy érdemes váltaniuk. A végeredmény: az Automotive News számai szerint az év első felében 7 százalékkal több elektromos autót adtak el az USA-ban, mint 2023 azonos időszakában. (Via Quartz, Automotive News