2024.08.24. 07:18

  • Az Aston Martin Heritage Trust nevű szervezet keresni kezdte az első Aston Martin modellt.
  • A Coal Scuttle nevű autót 1914-ben építették, 1915-ben már Aston Martin néven futott.
  • A két alapító a világháború miatt ideiglenesen elhagyta a céget, de az autó használatban maradt.
  • 1924-ben 50 fontért adták el, átszámítva ez ma olyan 1872 fontnak (~900 ezer forint) felel meg.
  • Az autó a '20-as években eltűnt, most szeretnék előkeríteni.

Sosem a magas eladott példányszámáról volt híres az Aston Martin, mégis bő száz éve velünk van a név. Első autójukat még 1914-ben szerelték össze, mert konkurenciát szerettek volna állítani az akkor még szintén szárnyait bontogató Bugattinak. Az autó elkészült, de azóta eladták és eltűnt. Az Aston Martin Heritage Trust szervezete éppen ezért keresést indított, hogy előkerüljön a legendás brit sportautógyártó első modellje.

Az autót 1914-ben egy kisebb mérnökcsapat építette, amit Lionel Martin és Robert Bamford verbuvált össze egy évvel korábban alapított manufaktúrába. Az autót 1915-ben már Aston Martin néven regisztrálták és a Coal Scuttle nevet kapta, ami magyarul annyit tesz, hogy szenesvödör. Az autó a kor színvonalán modern és versenyképes volt, azonban Bamfordnak el kellett hagynia a céget, miután Franciaországba küldték az első világháború kitörése után. Nem sokkal később a másik alapítónak is fel kellett vennie a szolgálatot, de az autó használatban maradt Nagy-Britannia területén.

Az évek során az egész szigetet bejárta, készültek róla fényképek kisebb-nagyobb angol, ír és skót városokban is. Közben az autót folyamatosan fejlesztették, időnként a képeken is egy kicsit máshogy tűnik fel. Módosították a lámpáit, a kürtöket és az első sárvédőket is, így nehéz megmondani, hogy napjainkra hogyan nézhet ki pontosan. Arról tudni, hogy az autót a '20-as években eladta a vállalat, innentől pedig a története ismeretlen.

Az is lehet, hogy az elmúlt 100 évben egy pajtában rohadt, de simán lehet, hogy egy gyűjtőnél pihen egy fűtött garázsban. Az Aston Martin egyik történésze és kutatója szerint az autó keresését nehezítheti, hogy hiányoznak róla a jelvények. A másik érdekesség, hogy 1924-ben 50 fontért adták el az autót. Egy angliai bank inflációkalkulátora szerint ez az összeg ma olyan 1872 fontnak felelne meg, ez átszámítva 869 000 forint.

A Szenesvödör bárhol lehet az Egyesült Királyság területén, ezért nem is számítanak rá, hogy pár nap alatt előkerül. Az sem biztos, hogy az autó még egyben van, azonban az Aston Martin Heritage Trustnál abban bíznak, hogy ebben az esetben az alkatrészei még meglesznek, és legalább azt kiállíthatják több legendás típus mellé.

Forrás: Carscoops