Valahol Európában forgalomba helyeztek egy teljesen új Fiat Multiplát

2024.08.28. 12:04

  • A Dataforce vállalat adatai szerint több olyan autót is forgalomba helyeztek idén Európában, amiknek hivatalosan már évek, vagy akár évtizedek óta leállították a gyártását.
  • A legérdekesebb egy Fiat Multipla és egy Rolls-Royce Corniche.
  • A motor1.com megerősítést is kért a Dataforce-tól az adatok hitelességét illetően, a vállalat szerint a statisztikák pontosak.

A Dataforce nevű vállalat elemzői részletes statisztikát készítettek az idén Európában elsőként forgalomba helyezett autókról. A táblázatból többek között kiderül, hogy januártól júliusig mintegy 1,34 millió új autó gördült ki első alkalommal az európai utakra, de messze nem ez az adathalmaz legérdekesebb pontja.

A motor1.com több furcsa részletet is észrevett, amiket elsőre akár statisztikai hibának is értelmezhetnénk. Az adatok szerint több olyan autót is forgalomba helyeztek idén Európában, amiknek hivatalosan már évek, vagy akár évtizedek óta leállították a gyártását. Akad a listán Mercedes-Benz CLK, Aston Martin DB7 és Ford Ka is, de a legérdekesebb egy Fiat Multipla és egy Rolls-Royce Corniche.

1-3-857



A csúf (különleges! - a szerk.) külsejéről elhíresült, de rendkívül praktikus Multipla 1998-tól egészen 2010-ig készült, 2004-ben pedig alapos ráncfelvarráson esett át. Bár nem tudjuk, hogy az idén forgalomba helyezett példány mikor készült, minimum 14 éves.

A Rolls-Royce Corniche ennél is érdekesebb. A modellt 1971 és 1995 között 24 éven át gyártották, mára pedig a legfiatalabb példányok is közel 30 évesek. Ez az a pont, amikor az ember tényleg elgondolkodik azon, hogy talán statisztikai hibáról lehet szó. Elvégre hihetetlennek tűnik, hogy egy ilyen régi autóból létezik olyan példány, amit most, 2024-ben helyeztek először forgalomba.

A motor1.com megerősítést is kért a Dataforce-tól az adatok hitelességét illetően, de a vállalat szerint a statisztikák pontosak, az adatok az Európai Unió 27 tagállamának hivatalos szerveitől származnak, és valóban kizárólag olyan autókat tartalmaznak, amiket még soha, sehol nem helyeztek forgalomba. „Egyetértek, valóban furcsa ennyire régi modelleket látni a listán. Úgy tűnik, maradt még valahol ezekből az autókból eladatlan készlet." – nyilatkozta Benjamin Kibies, a Dataforce senior autóipari elemzője.