Sokkolós kilincs, pisztolynyílás, WiFi-kalitka: 168 millió forint a páncélozott villanyszedán

2024.08.28. 12:23

  • Páncélautót építettek a világ egyik leggyorsabb villanyautójából.
  • Az 1251 lóerős Lucid Air Sapphire 1,89 másodperc alatt gyorsul 0-ról 96 km/h-ra, a végsebessége 330 km/h.
  • A szűk 2,5 tonnás szedán súlya mindössze 175 kilóval növekedett a modern páncélrendszereknek hála.
  • Különlegessége az internet/wifi elszigetelő rendszer, ami megakadályozza az az autó hekkelését.
  • Rendelhető extra a sokkolós kilincs, a paprikaspré kilövő és a pisztolynyílás is.
  • A páncélozott autó ára 475 ezer dollár, átszámítva közel 168 millió forint.

Van néhány olyan batár, amivel szívesen nekiesnél egy zombiapokalipszisnek is, azonban manapság a páncélautók nem feltétlenül hattonnás terepjárók. A műfajban hatalmas fejlődés történt az elmúlt pár évben, és ma már egészen egyszerűnek tűnő anyagok is megállítanak elég komoly fegyverzeteket. Erre jó példa a US Armor Group legújabb építése, amely egy Lucid Air Sapphire-t tesz szinte áthatolhatatlanná.

Az alap autó amúgy is az egyik leggyorsabb ma kapható elektromos autó. Három villanymotorból 1251 lóerős teljesítményt présel ki, így a hatalmas test alig 1,89 másodperc alatt futja a 0-96-os sprintet, míg a végsebessége 330 km/h körül alakul. Bődületes számok ezek egy összkerekes, közel ötméteres, és 2,5 tonnás dögtől, de optimális esetben a hatótáv így is 687 kilométer.

Gondolhatnád, hogy ez majd feleződik, ha megkapja a különböző páncélozott bevonatokat és speciális üvegezést, de nem. A US Armor Group technológiájában pont az a különleges, hogy a megszokott acél helyett könnyű kompozit páncélt és ballisztikus ablakokat alkalmaz, így az autó teljes tömege mindössze 175 kilóval lett magasabb. A vállalat elmondása szerint az általuk fejlesztett kompozit ötször könnyebb és tízszer erősebb az acélnál, így akár egy 44-es Magnummal is lőhetik az autót, a lövedékek nem jutnak át.

Mivel a súly csak egészen minimálisan – nagyjából két felnőtt utassal megegyezően – emelkedett, az autó a menetdinamikai adatainak jelentős részét megőrizte. A vállalat nem közölt pontos számokat, de a végsebesség még így is 322 km/h körül alakul, csupán az ár emelkedett nagyjából a duplájára. A US Armor Group által átépített Sapphire ára 475 ezer dollárról, átszámítva 167,5 millió forintról indul. Érdekesség, hogy több helyen is a világ leggyorsabb páncélautójaként emlegetik a Sapphire-t és erre minden esélye megvan. A US Armor Group oldalán azonban vannak erős versenyzők, mint például a páncélozott RS7-es Audi vagy a páncélozott Ferrari 458 Speciale – aminek egyébként szintén 322 km/h körül alakul a végsebessége.

Az alapfelszereltség része egy áthatolhatatlan internet/WiFi csomag. Ez lehetővé teszi, hogy a benne ülők adatai minden környezetben biztonságban legyenek a hekkerektől. Emellett az autó folyamatosan kapcsolatban van a helyi hatóságok rendszereivel és veszélyforrásokat keresve képes újratervezni az útvonalakat vagy figyelmeztetni a benne utazókat. Ezen felül viszont vannak olyan rendelhető extrák is, mint a sokkolóval ellátott kilincsek, paprikaspray adagolók vagy rejtett pisztolynyílások. Ezen felül akár plusz péncálzattal is elláthatjuk az autót komolyabb erejű robbanószerek, aknák ellen, a határ a csillagos ég – na meg a pénztárca.

Forrás: Carscoops