Pokoli gyors a Lucid Air Sapphire negyedmérföldön

2023.10.28. 14:02

Hatalmas számháború dúl az elektromos autók között, és nem úgy tűnik, hogy ennek mostanában lesz vége. A gyártók egymásra licitálva mutatják be az olyan komikusan erős autókat, amik mellett még egy Bugatti Veyron is karcsúnak tűnik.

A piac egyik legtúlzóbb villanyautója a Lucid Air csúcsváltozata, vagyis a Sapphire, ami még a Tesla Model S Plaidnél is jóval erősebb.

A hárommotoros szörnyeteg 1234 lóerőt tud, de ami még ennél is nevetségesebb, az az 1939 Nm-es csúcsnyomaték. Ezek alapján nem meglepő, hogy a Sapphire még úgy is pokoli gyors, hogy közben egy hatalmas kiterjedésű, nehéz luxusszedán.

Nulláról hatvan mérföld/órára - 97 km/h - 1,89 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége pedig 205 mérföld, vagyis 330 km/h. Ebből már sejteni lehetett, hogy érdemes lemérni, hogy mit tud egy klasszikus gyorsulási pályán a Sapphire.

Ezért elvitték a Sonoma Racewayre, ahol a negyedmérföldes távon futottak vele egy egészséges 8,99 másodpercet. Mindezt utcai gumikon - amik amúgy Michelin Pilot Sport 4S-ek a gyári anyag szerint -, de egy profi pilótával a kormány mögött. A Lucidot ugyanis Ben Collins vezette, akit többen inkább a Top Gear The Stigjeként ismerhetnek.

Ezt az egészet az helyezi igazán kontextusba, ha összevetjük a Lucid idejét az egyik legerősebb, benzines utcai autó, vagyis a Bugatti Chiron idejével: az 1500 lóerős Bugatti 9,4 másodperces másodperces időt tud 402 méteren.

Ez inkább csak amolyan érdekesség, de nagyon jól mutatja, hogy az elektromos autók mára teljesen elhagyták realitást. A bő 90 millió forintos Lucid Air Sapphire ráadásul nem a leggyorsabb, széria elektromos autó: a Rimac Nevera még erre is rá tud ígérni.

Forrás: Lucid Motors