Ősztől vezetéstámogató rendszerekkel is lehet jogsit szerezni

2024.08.31. 10:50

  • Ősztől vezetéstámogató rendszereket is használhatnak a tanulóvezetők a vizsgán.
  • Viszont olyanokat nem, amelyek közvetlenül beavatkoznak a jármű irányításába.
  • A rendszerek használatáról a tanuló (is) dönthet.

A tanulóvezetők akár vezetéstámogató rendszerek használatával is gyakorolhatnak, vizsgázhatnak ősztől – tudta meg a Telex egy dokumentumból. A terv szerint a tanulók a vizsga előtt dönthetnek majd úgy, hogy bekapcsolva tartják az egyes támogató rendszereket.

A vizsgáztatásért felelős Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a vezetéstámogató rendszerek közé sorolja az ABS-t, az ESP-t és a TCS-t, de az ütközésre figyelmeztető, valamint a sávváltási- és kanyarosádi asszisztenst is. Ezek olyan rendszerek, amelyek közvetlenül nem avatkoznak be a jármű irányításába, csak besegít a vezetőnek. Amelyek közvetlenül beavatkoznak (például automata parkolás), azokat nem lehet használni a vizsga során.

A portál egyik forrása szerint a vizsgabiztost az oktatónak kell majd tájékoztatnia arról, hogy milyen vezetéstámogató megoldások vannak a vezetési vizsgához használt autóban.

A döntés azért nem meglepő, mert az EU folyamatosan újabb és újabb vezetéstámogató rendszerek beépítését teszi kötelező az új autókban, vagyis van, hogy ezen rendszerek használata elkerülhetetlen.