Meglepetést okozott az Opel Frontera árazása a briteknél

2024.09.01. 07:08

  • Az Egyesült Királyságban ugyannyiba kerül az Opel Frontera elektromos és hibrid verziója.
  • Az EU-ban valószínűleg nem így lesz, végülis a jelenlegi információk szerint.
  • A Stellantis korábban azt mondta, hogy az elektromos modellek elkészítése 31 százalékkal drágább a belső égésűhöz képest.

Mindenki örült, amikor bejelentették, hogy mintegy két évtized után az Opel kínálatába visszatér a Frontera. Annak viszont már sokkal kevesebben örültek, hogy ebből is egy SUV lett, ami hibrid és elektromos meghajtással lesz kapható. A Frontera a márka olcsó villanyautója lesz, de az Egyesült Királyságban van egy meglepő dolog az árazásában: a hibrid és az elektromos verzió indulóára megegyezik.

A Frontera hazai bemutatója már lezajlott, viszont árakat nem tudtak mondani, csak annyit, hogy a nemzetközi piacon 24 ezer euró, azaz nagyjából 9,5 millió forint a sima mild hibrid változat, de az elektromos is 29 ezer eurós, azaz 11,5 milliós áron startol.

Viszont a Frontera hibrid verziója ugyanannyiba kerül a briteknél, mint a tisztán elektromos, 23,495 fontba, vagyis 11 millió forintba. Így pedig ez lehet az első, hogy egy modell belső égésű motoros és tisztán elektromos verziója között nincs árkülönbség.

Ez már csak azért is érdekes, mert a Stellantis korábban arról számolt be, hogy villanyautóik gyártása 31 százalékkal drágább a belső égésű verziók elkészítéséhez képest. Vagyis jogosan tevődik fel a kérdés, hogy az Opel/Vauxhall most az elektromos verziót tette olcsóbbá, vagy a belső égésűt drágábbá.

Elektromos verzióban lesz egy elég olcsó, kisebb hatótávú modell 44 kWh-s akkumulátorral és körülbelül 300 kilométeres hatótávval, illetve egy 54 kWh-s akkus, 400 kilométeres hatótávú, 156 lóerős változat. A mild hibrid természetesen ugyanazt a PSA-örökségből maradt 1,2 literes, turbós, háromhengeres benzinmotort használja, mint mostanában szinte minden a Stellantisnál. A 48 voltos mild hibrid rendszer alacsony sebességnél teljesen elektromos menetre is képes, a hivatalos adatok szerint a lassú, városi araszolást akár 50%-ban tudja villannyal teljesíteni.