Versenytársat kapott a BYD egyik legnépszerűbb autója

2024.09.05. 12:57

  • Folytatódik Kínában az elektromos autók piacán az öldöklő verseny.
  • A Geely előállt első kompakt modelljével, amivel a fiatalokat célozza meg.

A Geely Automobile Group bemutatta első kompakt méretű elektromos autóját, amellyel szembeszáll a Szegeden építkező BYD Seagull modelljével – írja a South China Morning Post hongkongi hírportál.  

Az új modellel a fiatalokat, az első új autójukat vásárló réteget célozza meg az autógyártó. A gyártó természetesen az ilyen autókhoz mellékelt PR-ral tálalja az új típust. E szerint „érzelmi értéke” van szépségének, ami megfizethetőséggel és intelligenciával párosul.

Riválist kap a BYD kisautója
Riválist kap a BYD kisautója

Magyarul leginkább két személynek, városi autózásra lehet jó az autó, amely ha a Xingyuan névre keresztelt autó, amely, ha el akarja páholni a piacon a Seagullt, akkor fel kell kötnie a gatyáját. Utóbbit ugyanis  70 ezer jüanos indulóáron lehet elvinni a kínai autószalonokból, ami magyar valutában számolva mindössze 3,5 millió forintot jelent, de a drágább verziók ára is 4,5 millió forint alatt marad. A Geely azonban egyelőre nem mondott összeget, csak később árulja el, mennyi lesz a Xingyuan bolti ára.

Szépek a számok, de figyelmeztetést is érkezett

A komolyabb kínai autómárkák az árverseny ellenére jó pénzügyi eredményeket érnek el. Például a Geelyhez tartozó Zeekr, amely részben prémiumkategóriás elektromos autókat gyárt, 36 százalékkal növelte árbevételét az idei második negyedévben 2023 azonos időszakához képest. A Geely egészének első féléves forgalma 47 százalékkal ugrott meg.

A BYD első féléves árbevétele majdnem 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát. A nettó profit közel negyedével emelkedett. A Goldman Sachs bankház elemzői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy gond lehet a nyereséggel, ha a cég tovább nyesegeti le autói árát.