Az Aston Martinhoz igazol Adrian Newey, az F1 zseniális tervezője

2024.09.11. 06:11

  • Hivatalosan is bejelentették, hogy Adrian Newey az Aston Martinnál folytatja.
  • Newey 2006 óta dolgozott a Red Bull F1-es csapatánál.
  • A legendás tervező 2025 márciusában áll munkába az Aston Martinnál.

Már idén májusban kiderült, hogy Adrian Newey, a sportág történetének egyik - ha nem a - legzseniálisabb tervezője jövőre otthagyja a Red Bullt. Hatalmas változás ez: Newey 2006 óta, vagyis közel két évtizede dolgozott az energiaitalos csapatnál.

Korábban hosszú ideig úgy tűnt, hogy Newey 2025-től a Ferrarinál folytatja, erről azonban egy ideje már tudni lehetett, hogy nem így lesz. A közemúltban az Aston Martin került képbe, és aki rájuk tippelt, nyert: Adrian Newey az Aston Martinhoz igazol. Bár az utóbbi időben már teljesen biztosnak tűnt az Aston, a hivatalos bejelentésre eddig kellett várni.

Forrás: Aston Martin
Forrás: Aston Martin

A 65 éves tervezőnek ugyan 2025 végéig lenne szerződése a Red Bullnál (ahol év elején állt a bál), élt a kilépés jogával és már 2025 első negyedévében távozik a csapattól. Newey az ügyvezető technikai partner nevű pozíciót foglalja el az Aston Martinnál, ami azt jelenti, hogy a felsővezetés tagja lesz.

Newey 2025 március elsején áll munkába Strollék csapatánál, és ő vezeti majd a 2026-os, új szabályok szerint épülő versenyautó tervezését. Valószínűleg sokat várnak tőle, hiszen Newey minden idők egyik legsikeresebb tervezője, aki már évtizedek óta F1-es versenyautókkal foglalkozik és számos világbajnok autó került már ki a kezei közül.

Forrás: Aston Martin / Formula.hu