53,4 millió forintért vett Tesla Cybertruckot egy kaliforniai rendőrség, az adófizetők nem örülnek

2024.09.13. 11:51

  • 150 ezer dollárért vásárolt Tesla Cyberbeast Foundation Seriest a kaliforniai Irvine rendőrsége.
  • Az adófizetők aggasztónak és pénzszórásnak tartják a vásárlást, szerintük sok olcsóbb megoldás is lett volna.
  • Az autót a rendőrség egy drogellenes kampány során szeretné majd felhasználni.

Súlyos adófizetői pénzeket költött el a Kalifornia állambeli Irvine rendőrsége egy új rendőrautóra. Az alapot egy Tesla Cybertruck adta, ráadásul annak is a legdrágább változata, egy Cyberbeast. Az autó ebben a formában 99 990 dollár volt, átszámítva 35,6 millió forint, és akkor ebben még nincs benne a Foundation Series felszereltség 20 000 dolláros, átszámítva 7,1 millió forintos felára. Erre jön még rá további 30 000 dollár, azaz közel 11 millió forint a rendőrségi felszerelések és festés miatt, így végül elérünk a 150 ezer dolláros, elektromos rendőrautóig.

A különleges elektromos autóból épített rendőrautót a hatóságok egy drogellenes kampányban fogják felhasználni, ez nem olyan szokatlan lépés. Sok rendőrség használ világszerte különleges autókat különböző kampányokhoz, ám azokat jellemzően nem vásárolják adófizetői pénzből, hanem lefoglalják, majd átalakítják azokat. Többek között emiatt vannak sokan kiakadva Irvine városában, szerintük ez csak eszetlen pénzszórás volt, amit ők finanszíroztak. Az emberek szerint olyan dologra pazarolják a pénzt, ami nem praktikus a rendőrség számára. Volt, aki szerint felesleges egy ennyire drága Cybertruck, ha a Ford Explorerek sokkal olcsóbban ellátják ugyanazt a feladatot.

De ha már elektromos pickup, akkor is lett volna bőven kedvezőbb választék. Eleve a Riviannek van egy tervezői és mérnöki létesítménye Irvine-ben, tehát nem kellett volna messzire menni. Egy Rivian R1T pickup ára mindössze 69 900 dollárnál kezdődik, ez átszámolva 24,9 millió forint, tehát sokkal kedvezőbb, mint a Cybertruck. De ott lett volna a Ford F-150 Lightning 62 995, a Chevrolet Silverado EV 96 495, a GMC Hummer EV pedig 98 45 dollárért. Ha utóbbi kettő ugyan csak kicsivel is, de még mindig olcsóbb, mint a különleges formavilágú Tesla Cybertruck.

Forrás: Carscoops, Forbes