Bemutatta az Európának szánt új haszonjárműveit a BYD

2024.09.17. 13:58

  • Nemrég jelentek meg az európai piacon a BYD haszonjárművei, most mégis lecseréli őket a kínai vállalat.
  • Három újdonságot is bemutattak a hannoveri IAA-n.
  • A legnagyobb figyelmet az ETP 3-as helyére érkező E-Vali kapta.

A BYD néhány éve már jelen van haszonjárműveivel az európai piacon. Kisteherautóik nem árasztották el az öreg kontinens útjait, most pedig úgy döntöttek, hogy ideje felfrissíteni a kínálatot, hátha nagyobb kedvet kapnak az európai haszonjármű-üzemeltetők ahhoz, hogy BYD-t vásároljanak.

A 2,5 tonna össztömegű kategóriában, az ETP 3-as helyére az E-Vali fantázianevű dobozos kisáruszállító érkezik. Az új furgon nagyobb lett, mint az előd, ezzel a hasznos teherbírása is megnőtt, ami 700 és 1450 kilogramm között mozog, 6, illetve 7 méteres hosszban kapható, így a raktér 13,9 és 17,9 köbméteresre nőtt.

A kisteherautó hátsó és összkerékhajtással is rendelhető, a 80,64 kWh kapacitású akkumulátorral 250 kilométer a hatótávolsága, villámtöltővel fél óra alatt tölthető fel a 80 százalékra. A raktérben egy konnektor is található, amelynek segítségével például kéziszerszámokat lehet tölteni/működtetni. A sofőr munkáját könnyíti meg a vezetőfülke és a raktér közé épített tolóajtó, illetve az, hogy a műszerfal kezelőszerveit úgy helyezték el, hogy azok ne akadályozzák a ki- és beszállást.  

A másik BYD újdonság a 7,5 tonna össztömegű ETM 6-os, amely 7,6 méter hosszú és 3,7 tonna hasznos teherbírású. A 126 kWh akkukapacitású teherautó egy feltöltéssel 200 kilométert tud megtenni, tehát ez a típus is inkább városi áruterítésre lesz alkalmas. Villámtöltéssel egy óra alatt lehet az akkupakkokat 80 százalékos szintre tölteni, a jármű maximális sebessége pedig 90 km/h.

A harmadik BYD újdonság az EYT, azaz az Electric Yard Tractor. A kínai márkának korábban már több kísérlete is volt arra, hogy elektromos vontatókkal árassza el a konténerterminálokat és a kikötőket, de egyelőre ebben a szegmensben sincs áttörés. Most a frissített EYT-vel próbálják meghódítani az európai logisztikai központokat. A BYD vontatója akár 75 tonnát is képes elhúzni, a 216,7 kWh kapacitású akkumulátora a BYD szerint 16 óra folyamatos munkavégzésre elég, és villámtöltővel egy óra alatt tölthető fel 100 százalékos szintre. A BYD EYT -20 és +50 Celsius fokos hőmérsékleti tartomány között üzemeltethető. A vontató tervezett élettartama az akkumulátorpakk cseréje nélkül a gyártó szerint tíz év. A BYD újdonságai a most kezdődött hannoveri IAA-n tekinthetők meg, ahol a vállalat új haszonjárműveit meg is lehet rendelni.