Hivatalos: az FIA vizsgálja a McLaren trükkös hátsó szárnyát

2024.09.19. 16:04

  • A riválisok megkérdőjelezték a McLaren Azerbajdzsáni Nagydíjon használt hátsó szárnyának szabályosságát.
  • Az FIA bejelentette, hogy vizsgálatot indított az ügyben.
  • Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az alkatrész ténylegesen szabálytalan lenne.

Bár az Azerbajdzsáni Nagydíj nem teljesen alakult a McLaren (és főleg Lando Norris) tervei szerint, Oscar Piastri izgalmas csatában végül megkaparintotta a győzelmet. Ám egyes hangok szerint a sikerben a brit csapat trükkös hátsó szárnya is segített, aminek szabályosságát megkérdőjelezik a riválisok.

A belső kamerás felvételeken jól látszik, hogy a McLarenek hátsó szárnyának felső eleme az egyenesekben kissé elfordul az áramló levegő hatására, így nagyobbra nyitva a szárny két vízszintes eleme közötti rést. Ez csökkentheti az autó légellenállását, növelve a végsebességet.

Az ehhez hasonló „hajlékony szárnyak" évek óta heves vitákat generálnak a Forma–1-ben. A szabályok egyértelműen tiltják az ilyen megoldások alkalmazását. Az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) szigorú ellenőrzések keretében gyakran méri a szárnyak hajlékonyságát, a McLaren Bakuban használt hátsó szárnya pedig megfelelt a tesztek során. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a kulcsfontosságú aerodinamikai elem valóban szabályos. Az FIA Technikai direktívája ugyanis egyértelműen kimondja, hogy szabálytalanok „az olyan dizájnok, amik strukturális karakterisztikái másodlagos tényezők hatására [mint a menetszél vagy hő] megváltoznak, így a pályán való körözés közben más alakváltozási jellemzőket produkálnak, mint álló helyzetben, az FIA ellenőrzése során." Magyarul, ha egy aerodinamikai elem átmegy az FIA tesztjein, de a pályán mégis – a toleráltnál jobban – hajlékonynak bizonyul, az bizony szabálytalan.

GettyImages-2172125393(1)



Mivel az Azerbajdzsáni Nagydíjon készült belső kamerás felvételek alapján a McLarennél ez lehet a helyzet, az FIA most hivatalos közleményben jelentette be, hogy a Bakuban begyűjtött bizonyítékok alapján megkezdték a McLaren szárnyának vizsgálatát: „Az FIA jelenleg vizsgálja a Baku Nagydíj során keletkezett adatokat és minden kiegészítő bizonyítékot, és mérlegeli az esetleges enyhítő körülményeket a jövőbeni beiktatáshoz. Ez része a szokásos procedúrának, amit a technikai szabályosság ellenőrzésekor alkalmazunk. Az FIA fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén szabályváltozásokat vezessen be szezon közben." – írja a szervezet.

Persze mindez még nem jelenti, hogy a McLaren hátsó szárnya valóban szabálytalan lenne. Erre az FIA is külön felhívta a figyelmet: „Az FIA szigorúan monitortozza minden autó karosszéria elemeinek hajlékonyságát, és fenntartja a jogot, hogy a csapatokat a szezon során bármikor módosításokra kérje. Azonban ha egy csapat, sikeresen átment az összes hajlékonysági teszten, és megfelelnek a szabályoknak és technikai direktíváknak, teljes mértékben megfelelőnek tekintjük őket, és nem teszünk további lépéseket."

Forrás: motorsport.com