30 ezer munkahely is megszűnhet a Volkswagennél

2024.09.20. 14:50

  • Akár 30 ezer munkahelyet is megszüntethet a Volkswagen Németországban.
  • Cél a költségcsökkentés.
  • Valóságban a cél a túlélés.

A Volkswagen-konszern helyzete minden, csak nem jó. Problémák már az elmúlt pár évben is voltak, de miután a pénzügyi vezetőjük kijelentette, hogy egy, talán két évük van kilábalni a jelenlegi válságos helyzetből, kimondottan kaotikus állapotok uralkodnak a vállalatnál, amely a német ipart is magával rántotta.

A Volkswagen ezért ahol csak lehet spórolásba kezd: visszakormányozhatják a céget kilencvenes évek elejére, eladják az Audi brüsszeli gyárát, közben már a győri Audiban is volt egy bizalmi értekezlet, most pedig arról írnak, hogy Németországban 30 ezer munkahelyet szüntetnek meg.

Oliver Blume, a VW-csoport vezérigazgatója középtávon reálisnak tartja a vállalat németországi létszámának 30 ezer fős csökkentését, ami az országban dolgozók mintegy 10 százaléka – írja a német Manager Magazin. A legnagyobb vágás a gyártó kutatás és fejlesztés (R&D) részlegét érné, ahol a meglévő 13 ezer pozíciónak akár a felét is megszűntethetik.

Eközben A VW-csoport pénzügyi vezetője, Arno Antlitz a következő öt évben 170 milliárd euróról 160 milliárd euróra akarja csökkenteni a beruházásokat. 

A VW szóvivője a dpa hírügynökségnek elmondta, hogy az autógyártónak csökkentenie kell költségeit németországi telephelyein, hogy a márka elegendő forrást tudjon biztosítani a jövőbe történő beruházásokhoz.

Nem ez az első eset az évtizedben, hogy a Volskwagen 30 ezer munkahely megszüntetésével riogat. A VW előző vezérigazgatója, Herbert Diess már 2021-ben ezzel fenyegetőzött, csak ő az elektrifikációs átállás miatt látta úgy, hogy kevesebb munkaerőre van szükség. A fenyegetéseivel viszont nem 30 ezer ember munkáját, hanem a sajátját vesztette el.