A Stellantis nem akarja, hogy eltolják a 2025-ös emissziós szigorításokat

2024.09.20. 07:48

  • A legtöbb európai autógyártó a 2025-ös emissziós szigorítások halasztását kéri, de a Stellantis nem ért egyet.
  • Carlos Tavares CEO szerint náluk minden készen áll, a globális felmelegedés pedig továbbra is komoly probléma.
  • A vezető szerint a túlélés kulcsa, hogy egy szintre hozzák a belső égésű motoros és a villanyautók árát.

Az Európai Unió minden eddiginél szigorúbb emissziós célokat tűzött ki az autógyártók elé, amelyek hatalmas bírásággal nézhetnek szembe, ha nem teljesítik az előírtakat. Nem meglepő, hogy a kínai gyártók érkezése, valamint a piaci viszonyok kedvezőtlen alakulása miatt így is nehéz helyzetben lévő márkák az emissziós szigorítások halasztását kérik.

Ennek egyik fő indoka, hogy mivel az elektromos átállás a vártnál lassabban halad, a gyártók kevesebb villanyautót tudnak eladni, ami rontja az autóik kibocsátási átlagát, és megnehezíti az emissziós célok elérését.

GettyImages-2148243142



Carlos Tavares, a Stellantis első embere szerint ők ennek ellenére sem félnek 2025-től. „Az autóim készen állnak, az embereim készen állnak, a gyáraink készen állnak. Miért várnánk? A globális felmelegedés már nem probléma? Fél Portugália jelenleg is ég." – fogalmazott a vezető.

Ennek ellenére ő sem tagadja, hogy az autóipar nehéz helyzetben van, de egyértelműen látja a kiutat. „Az autóipar egyfajta túlélő üzemmódban működik, a félelmen már túlvagyunk. Nem panaszkodhatunk, nem hezitálhatunk: koncentrálnunk kell az erőfeszítéseinket az életben maradáshoz. [Ehhez] az kell, hogy egy szintre hozzuk a belső égésű motoros és a villanyautók árát, de itt egy újabb fejezet nyílik: egy olyan földrajzi régióban üzemelünk, amit a káosz irányít, és nagyon nehéz megjósolni a jövőt. A kormányok úgy döntöttek, hogy csökkentik az [elektromos autókra vonatkozó]  támogatásokat, ez pedig visszafogja a piacot." – mondta Tavares.

A Stellantis Európa mellett az Egyesült Államokban is nehézségekkel küzd. A cégóriáshoz tartozó amerikai márkák nemrég dörgedelmes nyílt levélben támadták Tavarest, mivel szerintük a portugál cégvezető „katasztrófába" sodorta őket.