Új fényezést kapnak a Daciák

2024.09.25. 07:08

  • Újabb beruházást tervez a Dacia romániai gyárában: új festőüzem épül 70 millió lejből, amelyhez állami támogatást szeretne a cég. 
  • Korábban az állami támogatás fejében munkahelyeket kellett teremteni, de ez most jó eséllyel elmarad. 

Új festőrészleget (fényezőrészleget) hoz létre mioveni gyárában az Automobile Dacia. A francia Renault tulajdonában levő vállalat 70 millió lejt (5,53 milliárd forint) szán a fejlesztésre, aminek a felét állami támogatásból szeretné fedezni.

bandeau-mioveni

A 37,5 millió lejes támogatás fejében az első számú romániai autógyártó egyetlen munkahely létesítését sem ajánlotta fel. Korábban a beruházásokhoz nyújtott állami támogatás fontos feltétele volt a munkahelyteremtés.

„Egy olyan beruházási projektről van szó, mely célja a gépjárművek festési eljárásának teljes megváltoztatása. A projekt a technológia megváltoztatását feltételezi, nem fog munkahelyeket létrehozni” – nyilatkozták a cég képviselői a Maszol, erdélyi magyar nyelvű hírportál. 

Tavaly emelkedett a romániai Dacia-gyár termelése, azonban az alkalmazottak száma az egy évvel korábbi 12 209 főről 11 457 főre csökkent. Idén a cég tovább csökkentené a dolgozói létszámot, jelentős összegű végkielégítést ajánlva fel azoknak, akik hajlandóak önként távozni. Azok, akik több mint 16 év után saját döntésük alapján intenek búcsút a vállalatnak, 185 ezer lej (14,6 millió forint) végkielégítésre számíthatnak.