A legkeményebb csapást mérhetik a kínai villanyautókra

2024.09.25. 10:58

  • A 100 százalékos importvám bevezetését megfejelve egy további szigorú  intézkedéssel is akadályozhatja a kínai autók egyesült államokbeli importját korlátozó lépéseit a washingtoni kormány.
  • Betiltanák a kommunikációs szoftverekkel szerelt importált autókat. A lépés súlyát jelzi, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi időben eladott új autók szinte mindegyike képes mobilkapcsolatra és internetes adatkommunikációra. 

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma azt javasolja, hogy tiltsák be az amerikai piacon eladott önvezetésre, illetve a külvilággal kommunikációra képes autókban a kínai szoftverek és hardverek alkalmazását – adta hírül a Reuters. 

IMG 7899

Az indoklás az, hogy ezek használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A Biden-adminisztráció korábban is jelezte: veszélyesnek tartja a lehetőséget, hogy kínai vállalatok adatokat gyűjtsenek az amerikai sofőrökről és az ország infrastruktúrájáról.

További kockázatot látnak abban, hogy az Egyesült Államok útjain futó autók közlekedésébe kívülről beavatkozzanak az egymással és az internettel kommunikáló, például a navigációs rendszert használó járműveken keresztül.

A kereskedelmi minisztérium javaslata szerint betiltanák a kommunikációs és autonóm vezetési rendszerekkel felszerelt autókat, akár a hardvert, akár a szoftvert fejlesztették ki azokhoz az ázsiai országban. Szakértők szerint ez a lépés jelentős eszkalációja a már folyamatban lévő korlátozásoknak. A washingtoni kormány 100 százalékos büntetővámmal sújtja a Kínából behozott elektromos autókat, emellett korlátozza a kínai gyártású akkumulátorok felhasználását is. Gina Raimondo kereskedelmi miniszter elismételte az ismert megfontolást, miszerint még elgondolni is rossz, milyen következményei lehetnének annak, ha az amerikai utakon milliószámra futnának olyan autók, amelyeket idegen hatalmak kívülről manipulálhatnak.

A minisztérium elképzelését 30 napos nyilvános vitára bocsátották, mielőtt elkészítenék a végleges törvényjavaslatot. Az új szabály súlyát mutatja, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi időben eladott új autók szinte mindegyike képes mobilkapcsolatra, adatkommunikációra az internettel. Következésképpen ez a tilalom, minden autót érint. A tiltás az orosz eredetű hardverekre és szoftverekre is vonatkozna.

Az amerikai autóipart képviselő technológiai szövetség arra figyelmeztetett, hogy a cégeknek évekre lehet szükségük egy ilyen mélységű technikai változtatás végrehajtásához. Ezért a kereskedelmi tárcajavaslatai a szoftverek esetén a 2027-es, a hardverekén a 2029-es vagy a 2030-as modellévtől lépnének érvénybe. (Via Reuters

Megjegyzés: A cikkben szereplő kép és a címlapfotó illusztráció.