A Toyota olyan motort tervez, ami még a legendás 2JZ-nél is jobb

2024.09.26. 12:14 Módosítva: 2024.09.26. 12:14

  • Teljesen új, hatékony és kompakt benzinmotort fejleszt a Toyota, miközben a világ az elektromos átállás felé halad.
  • Egy kétliteres, turbós, négyhengeres benzinesről van szó.
  • Egy mérnök szerint az újdonsággal a legendás 2JZ-t is szeretnék felülmúlni.
  • Már tesztelik a motort: egy 400 lóerős és egy 600 lóerős változatot már autóba építve is kipróbáltak.

A Toyota történelmében rengeteg emlékezetes autót találhatunk: gondoljunk csak az okkal népszerű Suprára, az elpusztíthatatlan Land Cruiserre, vagy épp az évtizedek óta gigantikus számokat produkáló Corollákra. A Toyota egyik legnagyobb alkotása mégis egy motor, a végtelenségig tuningolható, szinte tökéletes 2JZ, ami a negyedik generációs Supra sikerének egyik legfontosabb alkotóeleme.

A háromliteres, benzines sorhatos többféle konfigurációban került a Suprába és más típusokba, és már gyári állapotában se volt visszafogott darab. A kétturbós 2JZ-GTE japán változatai a gentlemen's agreement miatt 280 lóerőt tudtak, az Európának és az Egyesült Államoknak szánt verziók viszont 330-at.

Forrás: Toyota Times Global - Youtube
Forrás: Toyota Times Global - Youtube

Most úgy tűnik, hogy a Toyota megismételné a saját sikerét: olyan motort fejlesztenek, ami egy mérnökük szerint még a legendás 2JZ-t is felülmúlhatja. Bátor húzás ez abban az időszakban, amikor az autóipar épp teljes erővel az elektromos átállás felé halad.

Az új motor egy kétliteres, négyhengeres, turbós benzines, amit elképesztően hatékonynak, erősnek és kompaktnak ígér a Toyota. Elsőre istenkáromlásnak tűnhet a fenti kijelentés, de a GR Yaris és a GR Corolla 1,6 literes háromhengeresének ismeretében talán mégsem olyan túlzó. Az új motornál a potens egyhatosnál szerzett tapasztalatokat is felhasználják.

Az új kétliteres motorról és egyötös társáról már korábban is beszéltek. Ide kattintva olvashatsz róla.

Már legalább két autóban tesztelték az újdonságot: egy Lexus IS-be és egy Lexus RC-be is beszerelték. Az információk szerint 400 lóerő és 600 lóerő körüli kiviteleket próbáltak bele a Lexusokba. Azt egyelőre még homály fedi, hogy végül milyen autókban landolhat a Toyota új motorja. Egyes iparági pletykák szerint az MR2 utódja és a Celica következő generációja is a mérges kétliterest kaphatja.

Forrás: The Drive / Toyota