Trump: a német gyártók legyenek amerikai gyártók

2024.09.26. 12:16

  • Donald Trump amerikai elnökjelölt a Georgia államban található Savannah városában fejtette ki  az amerikai autóipar fellendítésével kapcsolatos terveit.
  • Azt szeretné elérni, hogy a világ nagy autógyártói az USA-ban építsenek gyárakat.
  • Mindezt adókedvezményekkel és büntetővámokkal szeretné megvalósítani.

Donald Trump amerikai elnökjelölt nemrég a Georgia államban található Savannah városában tartott beszédet, ahol részletesen kifejtette az amerikai autóipar fellendítésével kapcsolatos terveit. A politikus szokásához híven merész célokat fogalmazott meg.


„Azt akarom, hogy a német autógyártók amerikai autógyártókká váljanak. Azt akarom, hogy itt építsék meg a gyáraikat." – mondta Trump. Mindezt jelentős adókedvezményekkel és büntetővámokkal szeretné elérni. „Íme az alku, amit a világ összes meghatározó gyártójának és vállalatának ajánlok majd: a legalacsonyabb adókat, a legalacsonyabb rezsiárakat, és a leglazább szabályozásokat adom, valamint ingyenes hozzáférést a világ legjobb és legnagyobb piacához. De csak akkor, ha itt, Amerikában gyártod a terméked, [...] és amerikai munkásokat alkalmazol. Ha nem itt gyártod a terméked, vámot kell majd fizetned, nagyon jelentős vámot."

Trump szerint a terve azért is lenne hatásos, mert ha a nagy autógyártók Amerikában teremtenének új munkahelyeket, azzal más országok munkahelyeket veszítenének, ami erősítené az USA pozícióját.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a BMW, a Mercedes és a Volkswagen már jelenleg is rendelkezik jelentős amerikai gyárakkal. A BMW spartanburgi gyára például 11 ezer embert foglalkoztat, és a gyártó szinte teljes SUV felhozataláért felel, 2023-ban pedig 10,1 milliárd dollár értékben exportált autókat a világ különböző részeire.

Bár az amerikai kormány nemrég 100 százalékos büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, Trump az ázsiai ország gyártóit is szívesen látná az USA-ban, amennyiben ők is lokálisan gyártanák a termékeiket.

Forrás: carscoops.com