Itt a Tesla két új nagy dobása, a Cybercab és Robovan

2024.10.11. 09:45

  • A Tesla bemutatta önvezető taxiját, a Cybercabet/Robotaxit.
  • Mellette a teher- és személyszállításra is alkalmas Robovant is.
  • Az előbbi 2027-ig jelenhet meg és 30 ezer dollárba kerül, míg az utóbbiról semmit sem tudni.

Több évnyi információcsepegtetés után eljutottunk oda, hogy hivatalosan is bemutassák a Tesla önvezető taxiját, ami a Cybercabot vagy Robotaxit – Elon Musk ezen két néven szólította az új járművet. Viszont ami igazán nagy meglepetés, hogy egy másik járművet is bemutattak, a Robovant.

Cybercab/Robotaxi

Kezdjük a legfontosabbal, a Cybercabbel (a tisztázásig maradjunk ennél a nevezésnél). A Tesla legújabb járműve egy kétszemélyes önvezető taxi pillangóajtókkal, kormány és pedálok nélkül. Az eleje a Cybertruck és a Model 3 Highland keveréke, hátsó ablaka nincs, viszont egy hatalmas (még pontosan nem tudni mennyire hatalmas) csomagtartóval rendelkezik.

A beltere olyan teslásan egyszerű, minimalista, főleg, hogy kormány sincs benne. A műszerfal közepén egy hatalmas kijelző van és semmi más.

A bejelentés szerint a Cybercab lesz az első Tesla, ami a vezeték nélküli töltésre is képes lesz (nem telefontöltésre, azt már régóta tudják), ami egy önvezető járműnél kimondottan hasznos. Az eseményen videóban azt is látni lehetett, hogy az önvezető járművekhez egy automatizált autómosót is készül, vagyis még itt sem lesz szükség humán erőforrásra.

Most jöhetnének a technikai részletek, de ezekről nem beszéltek az eseményen. Elon Musk csak azt árulta el, hogy a Cybercab mérföldenkénti működési költsége nagyjából 20 cent (73 forint), míg egy hagyományos taxié 1 dollár (367 forint).

A Cybercab viszont nem csak taxitársaságok kiváltsága lehet, bárki megveheti 30 ezer dollárért, vagyis 11 millió forintért, bár nem biztos, hogy valaha eljut Európába. Musk szerint 2026-ban adhatják el az első darabokat Texasban és Kaliforniában, de hozzátette, hogy mivel mindig hibázik a dátumokkal, simán meglehet, hogy 2027 lesz belőle.

Robovan

A Cybercab mellett volt egy másik nagy meglepetés, a Robovan, ami ugyanúgy egy önvezető jármű, csak más feladatokra: lehet 20 személyes tömegközlekedési eszköz, teherszállító vagy akár büfékocsi is.

Erről még kevesebb konkrétum hangzott el az eseményen, mint a Cybercabről, de elvileg olcsóbb lesz a fenntartási költsége; 5-10 cent/mérföld. A Robovan ára és megjelenési dátuma nem ismert.

A külseje kimondottan futurisztikus, kabinjában nincs vezetőfülke, csak az elejében és hátuljában egy-egy kijelző. Az viszont érdekes, hogy a fotók alapján konkrétan nincs hasmagassága a járműnek. A hírek szerint ez a jármű is elérhető lehet majd magánszemélyek számára is. 

Az eseményen a Tesla robotját, az Optimust is látni lehetett, sőt ők/ezek osztogattak ajándékokat a jelenlévőknek.