Öt perc helyett 3,5 másodperc: már nevelik az „akkumulátorgurukat”

2024.10.17. 14:32

  • Ha hinni lehet a legfrissebb előrejelzéseknek, akkor gyerekjátékká egyszerűsítheti le az akkumulátorok csekkolását a mesterséges intelligencia.
  • Előbb azonban meg kell "őket" tanítani erre. 
Fotó: Matt Cardy / Getty Images
Fotó: Matt Cardy / Getty Images

Az elektromos autókban használt akkumulátorok celláinak meghibásodása tüzet okozhat vagy felboríthatja az akkuk megfelelő működését. Ezért nem mindegy, hogyan oldható meg a karbantartásuk –írta az Automotive News szakportál.

Az autók javításával foglalkozó vállalatok élénken vizsgálják, hogyan lehetne felhasználni ezen a téren a mesterséges intelligenciát (MI). 

Az ezzel működő modelleknek, alkalmazásoknak meg kell tanítani, hogy milyen adatokat kell produkálniuk a hibátlan celláknak. Emellett a tipikus hibákról is kellő számú esetet kell mutatni nekik, hogy megértsék, mi a különbség a jó és az elromlott akkumulátorcellák között.

„A mesterséges intelligencia a skálázhatóságról szól. Minél többet telepítenek belőle, annál jobbak lehetnek az eredmények” – mondta Peter Kostka, a PDF Solutions technológiai vállalat akkumulátormegoldásokkal foglalkozó részlegének vezetője. A PDF MI modelleket képez arra, hogy megértsék az akkumulátorok „lelki világát”. Kostka elmondása szerint végül „felfogják”, mit kell érzékelniük egy hibátlan és egy hibás akkumulátor esetén.

Ezután már csak arról kell gondoskodni, hogy minél több autószerelő hozzáférhessen a MI-s modellhez. Az emberek nagyjából öt perc alatt tudnak leellenőrizni egy akkumulátorcellát, a mesterséges intelligenciának 3,5 másodperc is elég erre. A történet persze nem áll meg itt. A tanultakat – az emberekét és a mesterséges intelligenciáét –hasznosítani lehet az akkumulátorok további fejlesztésében. A szakértők szerint ennek egyik gondja, hogy az akkumulátorokkal kapcsolatos emberi tevékenység inkább művészet, mint tudomány, ezért nehezen kiszámíthatóak az eredményei. Az MI segítségével bizonyára sikerül elmozdulni a tudatosabb, célirányosfejlesztés felé.