Elhasználódott akkumulátorokat hasznosít újra a Mercedes új üzeme

2024.10.22. 08:58

  • Egyre több üzem jön létre azzal a céllal, hogy újrahasznosítsa az elöregedett vagy hibás villanyautó-akkumulátorokat.
  • Most a Mercedes-Benz is egy ilyen üzemet nyitott Küppenheimben.
  • A később karbonsemleges módon üzemelő létesítmény az értékes nyersanyagok 96 százalékát képes kinyerni a használhatatlan akkumulátorokból.

A villanyautók szkeptikusai gyakran érvelnek azzal az elektromos hajtáslánc ellen, hogy az akkumulátor előállításához környezetszennyező, természetkárosító módon bányászható ritka földfémekre van szükség, a technológia tehát nem annyira zöld, mint amennyire mondják. Ez azonban egyre kevésbé probléma: egyrészt, a legtöbb modern villanyautó akkumulátora valójában nem tartalmaz ritka földfémeket, másrészt egyre több üzem jön létre azzal a céllal, hogy újrahasznosítsa az elöregedett vagy hibás akkumulátorokat.

GettyImages-2179978093


Egy ilyen üzemet nyitott nemrég a Mercedes Küppenheim városban. A létesítmény mechanikai, illetve kémiai úton képes a használhatatlan akkumulátorokból kinyerni az értékes nyersanyagok 96 százalékát, így környezetkímélőbb módon készülhetnek új cellák. Ráadásul maga a gyár is arányaiban kevés energiával működik, így a tervezett napelemek telepítése után karbonsemleges módon üzemelhet.

Jörg Burzer, a Mercedes vezetőségi tagja egy fenntartható bányához hasonlította az új üzemet: „Fenntartható módon teremtjük meg a nyersanyagok körforgását Küppenheimben. Az innovatív technológia lehetővé teszi, hogy a legtisztábban nyerjük vissza a nyersanyagokat az akkumulátorokból. Ez a ma akkumulátorát a jövő fenntartható nyersanyag-bányájává változtatja."

A tervek szerint a létesítmény évente 2500 tonna nyersanyagot nyer ki, ami 5000 villanyautó új akkumulátorához elég.

Forrás: autocar.hu