Üzemanyagok: a legrosszabb forgatókönyv a kukában landolt

2024.10.28. 11:29

  • Az autósok szerencséjére Izrael visszafogott válaszcsapást mért Iránra, így az olajár nem szállt el. 
  • Ezt a hetet a benzin 605, a gázolaj 602 forinton kezdi Magyarországon. 
PAP 9705

Szakértők arra számítottak, hogy a hónap utolsó hete árcsökkenést hoz az olajpiacokon, miután az izraeli hadsereg pár nappal ezelőtt iráni katonai célpontokra mért csapást az atom- és olaj-infrastruktúra helyett – derült ki a Reuters körképéből. Ez a várakozásuk teljesült.

Mind a Brent, mind a WTI olajfajta tőzsdei jegyzése több mint 4 százalékkal, az előbbi estén hordónként 73 dollár, az utóbbi esetén 69 dollár alá szelídült a pénteki záróárhoz képest. A hónap első felében még 10 dollárral ezek felett a szintek felett tanyázott az árfolyam.

Enyhült a bizonytalanság

Az is igaz ugyanakkor, hogy az árcsökkenéssel csak az a 4 százalékos emelkedés morzsolódott le, ami október harmadik hetének elején jött össze. Akkor ugyanis még nem tudták a befektetők, hogy Izrael hogyan válaszol Irán néhány héttel korábbi rakétatámadására izraeli célpontok ellen. Ahogy a bizonytalanság elmúlt, megnyugodtak a kedélyek. Az iráni akció nem okozott számottevő kárt és teheráni beszámolók szerint az izraeli válaszcsapás sem rongálta megjelentősen a megcélzott katonai, főként rakétagyártó létesítményeket.

Így a szakértők úgy látják, hogy ezúttal is Izraelé lehet az utolsó szó, azaz Teherán nem fog válaszcsapással válaszolni a válaszcsapásra. Ez jó hír az Egyesült Államok elnöki hivatalát birtokló amerikai demokratáknak, mert a választók úgy láthatják, hogy a körülöttük lévő világban jól alakulnak a dolgok és ez a hatalmon lévők felé billentheti a szavazatukat. Végül is a washingtoni kormány láthatóan nem hiába lobbizott Tel-Avivban azért, hogy az izraeli akció visszafogott legyen. Mindez jó hír az autósoknak is, mert az alacsonyabb olajár mindig mérsékli az üzemanyagok árát a benzinkutaknál. A szakértők egy része szerint hosszabb távon a WTI ára a 70 dollár/hordós, a Brenté a 74-75 dolláros szint közelében stabilizálódhat. Csak azért nem csökkenhet jobban, mert a piaci játékosok korábban sem áraztak be magas kockázati prémiumokat. Így a kisebb drágulást kisebb árcsökkenés követheti.

Az olajár alakulása a magyarországi árakat is befolyásolja a forint árfolyamával és más tényezőkkel együtt. A holtankoljak.hu hétfői adatai szerint 

  • a 95-ös benzin átlagára közel 605 forint, 
  • a gázolajé pedig 602 forinton kezdi a hetet.