Árpád hídi gázolás: „a nyomozást befejező érdemi döntés meghozatala folyamatban van”

2024.10.28. 16:05

  • Az Árpád hídon tavaly nyáron történt tragikus baleset egyik résztvevője pénzügyi jóvátételt szeretett volna fizetni a kerékpárost 137 km/h-val halálra gázoló sofőrnek. 
  • Az ügyészség elutasította a kérelmet. Egyúttal közölte, milyen fázisban van a nyomozás. 
Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Két BMW-s és egy Mercedest vezető, 34 éves férfi vett részt tavaly nyáron az Árpád hídon abban a spontán kialakult versenyben, amelynek végén a Mercedes sofőrje halálra gázolt egy 26 éves biciklist.

A kerékpárost elgázoló sportautó felborult, és a kocsiba beleszállt az egyik BMW, amely ezzel nyolc napon túl gyógyuló, csonttöréses sérülést okozott a Mercedes vezetőjének. Továbbra is ez a két személy, vagyis az egyik BMW-nek és a Mercedesnek a sofőrje az ügy gyanúsítottja.

A bűnösségét beismerő BMW-sofőr azt szerette volna elérni, hogy közvetítői eljárásra bocsássák az ügyét és jóvátételt fizethessen a tragédiát okozó sofőrnek a sérülései miatt, de a 24.hu értesülései szerint a kérelmet elutasították - írja a lap. 

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lap megkeresésére azt mondta, hogy a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség elutasította az egyik gyanúsított által előterjesztett, közvetítői eljárás lefolytatására irányuló indítványt és megtagadta az eljárás felfüggesztését. Ezt az alábbiakkal indokolták: a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára, valamint a gyanúsított személyére tekintettel a közvetítői eljárás ellentétes a büntetés kiszabásának elveivel. A határozat ellen a védő panaszt jelentett be.

Az ügyész hozzátette, a panaszt a Fővárosi Főügyészség nem tartotta alaposnak, ezért ezt is elutasították. A bűnösség foka, az elkövető személyében rejlő lehetséges veszély a közúti közlekedésre nem külön-külön, hanem együttesen értékelve eredményezik azt, hogy a büntetőeljárás további lefolytatása nem mellőzhető. A nyomozást befejező érdemi döntés meghozatala folyamatban van – magyarázta az ügyész.

A Mercedes 34 éves sofőrje beismerte bűnösségét, de tagadta a versenyzést a vallomásában. Azt elismerte, hogy gyorsan ment, de állítása szerint csak azért taposott a gázba, mert túl közel ért hozzá a mögötte gyorsan érkező BMW.

Levél a médiumoknak

A baleset után számos téves információ jelent meg a sajtóban, ezért akkor a vétlen áldozat édesanyja akkor - 2023. július 8-án - megkereste a Totalcart, azt kérte, tegyük közzé az médiumoknak szánt üzenetét.

A levélben a következő szerepelt: 

 “Nagyon nem szerettem volna megírni ezt a posztot, de sajnos muszáj.

Július elsején, szombat hajnalban meghalt a fiam az Árpád hídon történt közlekedési balesetben, még folyik a nyomozás.

Mivel nincsen tapasztalatom egy ekkora veszteség kezelésében, feldolgozásában, első fájdalmamban írtam néhány hozzászólást a témában néhány nyilvános közösségi oldalon (azt gondolom, a körülményekre való tekintettel érthető az indulatos megfogalmazás) – akkor úgy érezve, a bennem kavargó érzelmek egy részének kiadása azokban a hozzászólásokban segíthet a gyászfolyamatban. Az említett hozzászólásokat a média egyes „szorgalmas” munkatársai kimásolták, majd újságírási célokra felhasználva leközölték azt mind az online, mind a nyomtatott platformjukon – melyeket azóta több online hírportál és közösségi oldal is átvett. Bár tisztában voltam azzal, hogy nyilvános, bárki számára hozzáférhető, amit írok, nem gondoltam olyan következményekre, hogy azokat bármely médium felhasználja a témában azt sugallva, hogy tudatosan a médiában, (az adott lapnak) tettem nyilatkozatot. Nem gondoltam továbbá, hogy olyan valótlan tényt közölnek, hogy telefonon elértek bennünket.

Ezúton közlöm, hogy sem én, sem egyik családtagom sem nyilatkozott egyetlen médiumnak sem – írásban és telefonon sem. Nem üzentem továbbá a baleset okozójának, nem mondtam olyat, hogy „milliárdos csemete ölte meg a fiamat” (mert egyes közösségi oldalakon ilyen megnyilvánulást is „idéztek tőlem”, amit én sosem mondtam), hiszen még folyik az eljárás és nem ismerem a balesetben érintett egyik embert sem.

Családunk is fontosnak tartja, hogy felhívják a figyelmet a problémára, ugyanakkor a magunk részéről nem szeretnénk megszólalni a témában.

Köszönjük a sajtó minden munkatársának, ha tiszteletben tartják a kérésünket és gyászunkat és nem írnak valótlan dolgokat. Jogkövető állampolgárok vagyunk, bízunk az igazságszolgáltatásban.”

Karotta is beszámolt a balesetről a Totalcar Híradóban. Az adásban utalt rá, hogy a gyilkos idióták miatt lesz traffipaxpokol Budapesten. 

Ez a traffipaxpokol egyébként most szerdán élesedik: 26 új kamera összesen 47 sávon  - köztük az Árpád hídon - figyeli szerdától a gyorshajtókat.