Központosított motorfejlesztés a Fiatnál

2005.03.29. 15:17

Az olasz autógyártó új cégbe tömörítette a motorfejlesztéssel és gyártással kapcsolatos összes érdekeltségét. A Fiat Powertrain Technologies nevű vállalkozás egyesíti, és egyben önállósítja a Fiat Auto, az Iveco és a Magnetti Marelli motorfejlesztési részlegeit, valamint a Fiat kutató központjának egy részét.

Az így létrejövő hajtómű- és motorgyártó óriástól azt várják, hogy képes lesz eladni egyes termékeit a Fiat csoport cégein kívül más megrendelőknek is, illetve hogy könnyebben talál partnereket közös fejlesztéshez és gyártáshoz. A megoldás egy másik előnye a hivatalos sajtóközlemény szerint, hogy a különböző újítások és fejlesztések az új szervezeti formának köszönhetően gyorsabban terjednek el a cég teljes kínálatában, amely a legkisebb személyautó-benzinmotoroktól a nagy teljesítményű teherautó-dízelmotorokig terjed.

A Fiat Powertrain Technologies vezetésére a Magnetti Marelli vezérigazzgatóját, Domenico Bordonét kérték fel, aki egy igazi óriáscég élére kerül: a vállalat durván 23 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, és durván 2,2 millió motort valamint 2 millió váltót készít.