Bokszer dízelmotoron dolgozik a Subaru?

2005.07.19. 13:26

Régóta hallunk pletykákat a Subaru dízelmotor-fejlesztéséről, de most úgy látszik, kezdenek a dolgok formát ölteni. A hírek szerint a B9 Tribeca és a következő Impreza kaphatja meg az új, 2 és 3 literes dízelmotorokat, amelyek a cég benzinmotorjaihoz hasonlóan bokszer elrendezésűek lesznek.

Sok más választása nincs is a Subarunak, hiszen az autóiba másféle motor aligha férne el az alacsony orrprofil és a viszonylag rövid motortér miatt. A jellegzetes hangú, alacsony építésű motorokhoz, amelyekben a szemben levő hengerek egymással ellentétes irányban mozognak, ma már csak a Subaru és a Porsche alkalmazza, ilyen formátumú dízelmotorral pedig évtizedek óta nem találkozhattunk.

A Subaru állítólag azt a módszert alkalmazza, amelyet több más japán gyártó is: a mérnökök a meglevő benzinmotorokat kezdték el átalakítani. Ha az új dízelmotorok elkészülnek, az valószínűleg tovább erősítheti a Subaru és a Saab együttműködését, hiszen a GM svéd márkájának már csak a dízelmotor hiányzott hozzá, hogy Subaru-alapú modelljeit Európában is bemutathassa.