Véget érhet a kocka-Lada gyártása

2005.09.27. 14:05

Az Euro 4 szabvány 2008-ra tervezett oroszországi bevezetése jelenti a Classic sorozat gyártásának végét. A nálunk is jól ismert Lada 2105/2107 sorozat régi vágású motorjai számára még az Euro 2 szabvány teljesítése is komoly kihívást jelentett, az alapkonstrukciójukat tekintve több mint 40 éves 1,3 és 1,5 literes négyhengeresek továbbfejlesztése pedig egyszerűen nem érné meg a Ladának. A hivatalos közlemény szerint ezért 2007-ben megszüntetik a gyártást.

A kocka-Lada mind a mai napig Oroszország egyik legkelendőbb autótípusa, de ez csak azért lehetséges, mert az 1980-as évek eleje óta csak minimális fejlesztéseket végeztek rajta, így az ára messze a legalacsonyabb saját kategóriájában, de még így is hasznot hoz az AvtoVAZ számára. A motor továbbfejlesztése azonban akkora költséget jelentene, ami évekre előre elnyelné a várható hasznot, vagy az árak emelésére kényszerítené a Ladát, ami eladhatatlanná tenné a típust. A 2105/2107 típusok szerkezetileg még mindig a Fiat 124-es típusán alapulnak, amelyet 1966-ban választottak az Év Autójának.

A Lada közleményéből úgy tűnik, minden rendben lesz, hiszen a Kalina és a Priora típusok révén elviekben teljesen új modellekkel szállhatnak harcba a vásárlókért, de ezeknek az autóknak az árszintje már a helyben gyártott konkurens típusokét – például a Dacia/Renault Loganét – súrolja, így a Lada elavult, de szuperolcsó típusai nélkül könnyen elveszítheti vezető szerepét Ororszországban, sőt, hosszabb távon a gyártó léte is veszélybe kerülhet. Úgy tudjuk, a színfalak mögött épp ezért komoly politikai játszma zajlik az orosz kormány és a Lada vezetése közt, amelynek tétje a Lada Classic modellek túlélése, de jelenleg úgy tűnik, az AvtoVAZ vesztésre áll.