A Toyota is utcai V10-est készít

2005.10.13. 15:54

Csak most derült ki, milyen motor bújik meg a Lexus LF-A tanulmányban. A januári bemutató alkalmával ugyanis csak annyit árultak el, hogy 500 lóerős, de 5 literesnél kisebb motor van valahol az autóban, amely így akár 320 km/h-val is száguldhat. Most azonban kiderült, hogy az a bizonyos motor egy V10-es, és ahogy az autó arányaiból sejteni lehetett, annak orrában helyezték el.

E látszólag teljesen lényegtelen információ nyilvánossá tétele sejteni engedi, hogy a későbbiekben a tízhengeres motor, amely hasonló képességű, mint a BMW vagy a Lamborghini V10-ese, később egy szériamodellben is felbukkanhat. Ez persze nem is csoda, hiszen nemrégen a Toyota legnagyobb riválisa, a Honda is bejelentette, hogy tízhengeres motort készít az NSX utódja számára, a Nissan pedig 2007-re elkészül a hasonló teljesítményű GT-R sportkocsival, így a Toyotának is lépnie kell, ha nem akarja átengedni a gyors autók vásárlóit a konkurenciának.

Sajnos azt egyelőre nem tudni, hogy az LF-A alapján kifejlesztett Lexus mikor kerülhet gyártásba, de igen valószínű, hogy a Toyota mérnökei legkésőbb 2008-is elkészülnek a nagy művel.