Mégsem lesznek maláj Lotusok

2005.11.03. 16:14

Az újabb sportkocsik is Angliában készülhetnek, annak ellenére, hogy korábban felmerült az újabb Lotusok malajziai gyártásának lehetősége.

A brit sportkocsigyártónál jelenleg két modell fejlesztése folyik: az Esprit utódjáé, amelyet 2008-ban terveznek bemutatni, és a valamivel kisebb, az Elise alapjaira épülő Europáé, amely akár már 2006-ban bemutatkozhat. Korábban olyan pletykák kaptak szárnyra, amelyek szerint takarékossági megfontolásokból a Lotus anyacége, a Proton venné át valamelyik sportkocsi gyártását, de úgy tűnik, a maláj autógyártó vezetői meggondolták magukat. A gyártás átköltöztetése persze komoly nehézségekbe ütközött volna, főképp a szakképzett munkaerő hiánya miatt, de a Lotus sajtóközleménye nyomán olyan hírek is szárnyra kaptak, amelyek szerint a Proton eladná a Lotust, és ezért hagyja a gyártást a Hethelben működő üzemben.

A Lotus a Proton fennhatósága alatt szinte alig fejlődött. Az Elise felújításán és az Esprit gyártásának beszüntetésén kívül alig történt említésre méltó változás a termékpalettán, és a régóta emlegetett Proton sportkocsiból sem lett semmi.