GX3: villámgyors háromkerekű a Volkswagentől

2006.01.05. 09:50

Los Angelesben mutatkozott be a pillekönnyű, kétüléses tanulmány, amelyet a Volkswagen kaliforniai tervezőstúdiójában készítettek. Az alkotók szerint a GX3 egy motorkerékpár és egy sportkocsi tulajdonságait ötvözi, és van is ebben némi igazság.


Galéria - kattintson a képre

A jármű gyakorlatilag két ülésből, három kerékből, egy 1,6 literes, 125 lóerős Volkswagen négyhengeresből, az egészet összetartó króm-molibdén csővázból, némi műanyag borításból és néhány más alkatrészből áll. Az egész összesen 570 kilót nyom, így elképesztő dolgokra képes: 5,7 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s sebességet, ugyanakkor óvatosan használva 5,2 liter benzinnel is megelégszik 100 kilométeren. Háromkerekű létére a kanyarstabilitása is példás: az alacsony súlypontnak és a kemény futóműnek köszönhetően elérhető vele az 1,25 g-s oldalgyorsulás. A kivételes tulajdonságok sora az árral folytatódik. Egy ilyen szerkezet a VW szerint 17 ezer dollárból, azaz átszámítva durván 3,5 millió forintból kihozható.

A VW sajtóközleményében persze elég kevés szó esik a hátrányokról. A GX3 motorkerékpárosan kényelmetlen. Szélvédelem híján a bukósisak kötelező tartozék, ráadásul egy ilyen lélekvesztőben balesetkor a túlélési esély minimális, és a 80 literes csomagtartó is inkább csak jelképes gesztus a tervezőktől, mint vállalható csomagtartó.

Ennek ellenére úgy hírlik, a Volkswagen vezetése komolyan gondolkodik a sorozatgyártáson. Az egyszerű szerkezet fejlesztési ideje minimális, különösen ha a pletykáknak megfelelően a Lotus is segít egy keveset. Így akár már 2007-ben piacra kerülhetnének az első példányok Észak-Amerikában, ahol egy ilyen lélekvesztő is találhatna magának egy kicsi, de biztos rajongótábort.