Mazda MX-5 turbómotorral?

2006.05.11. 10:54

A brit Autocar szerint Japánban a népszerű roadster erősebb változatán dolgoznak, amellyel behozhatnák a 260 lóerős GM roadsterek teljesítmény-fölényét.

Az MX-5 MPS néven emlegetett változatba minimum 250 lóerős, turbófeltöltéses motor kerül a brit lap szerint, bár a Mazda mérnökeinek állítólag nincsen egyszerű dolguk. A Mazda6 és a Mazda3 MPS változataiba szerelt 2,3 literes, 260 lóerős turbómotor elvileg ugyan megfelelne a célnak, de a pletykák szerint nehezen fér el a kis roadster szűkre szabott motorterében. Egyes spekulációk szerint ezért az erősebbik MX-5-ös kétliteres motorjához illesztene a Mazda egy turbófeltöltőt, bár ez a megoldás alighanem túl drága lenne a japánok számára.

Az elképzelés legnagyobb hibája, hogy a Mazda roadsterrel kapcsolatos hasonló pletykák eddig soha nem igazolódtak be. A japánok ugyanis nagyon vigyáznak rá, hogy a világ legnépszerűbb nyitott kétüléses típusa nyereséget hozzon, így aztán két nagyobb modellfrissítés közt eddig még soha nem nyúltak az autó motorválasztékához, és őrizkedtek az olyan költséges megoldásoktól, mint a turbófeltöltés.