Toyota: nyereségben az első

2006.05.11. 11:24

A japán cég január és március között másfélszeresére növelte üzemi nyereségét, és ezzel nem csak az autógyártók, de a világ összes gyártással foglalkozó cége közt a Toyota termeli a legnagyobb profitot. Ezzel világviszonylatban a tizedik legnagyobb nyereségű vállalkozás, csak a szolgáltatás és a szoftveripar óriásai előzik meg.

A cég üzemi nyeresége átszámítva több mint 4,1 milliárd euró volt 2006 első negyedében - a legtöbb rivális éves szinten sem ér el hasonló nagyságrendű eredményt -, a nettó profit meghaladja a 2,8 milliárd eurót, a forgalom pedig a 40 milliárd eurót. Ez utóbbi összeg alig marad el a General Motors eredményétől, bár a tavalyi évet veszteséggel záró amerikai cég még mindig jóval több autót gyárt, mint japán vetélytársa.

A szintén márciusban lezárt 2005-2006-os üzleti év végleges eredményeit ugyan még nem összesítették a Toyotánál, de becsléseik szerint a Daihatsu és a Hino eladásaival együtt a cég mintegy 8,45 millió autót értékesített, azaz mintegy 6%-kal többet, mint tavaly, és úgy néz ki, a növekedés folytatódik: a Toyota az idei év során már több mint 9 millió gépjármű kibocsátására készül.