A Porsche átvenné az uralmat a VW-nél

2006.06.26. 13:07

A sportkocsigyártó már most is a legnagyobb részvényes a VW-csoportban, de tovább szeretné növelni a részesedését, hogy irányító szerephez juthasson a cégcsoporton belül.

A Porsche tavaly szerezte meg a Volkswagen konszern részvényeinek 21,2%-át, de úgy néz ki, ennyivel nem elégszik meg: újabb 3,9% felvásárlását tervezi, hogy ezzel még nagyobb súlyt kapjon az igazgatótanácsban. A tranzakció tervét egyelőre a hatóságok vizsgálják, de ha úgy találják, hogy semmilyen versenyellenes hatása nincs, és megadják a szükséges engedélyeket, akkor a Porsche 25,1%-os részesedésével domináns szerephez juthat a VW-csoport irányításában.

Jelenleg ugyan még érvényben van az a VW törvénynek csúfolt jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy az egyes részvényesek szavazati jogát 20%-ban maximálják a cégóriásban, de az EU nyomására valószínűleg rövid időn belül hatályon kívül helyezik, így a Volkswagen csoport jelenlegi nehéz anyagi helyzetében könnyen felvásárlási célponttá válhat. A Porsche azonban 25,1%-nyi részvénnyel a kezében komoly akadályt jelenthet egy esetleges ellenséges felvásárló számára az irányítás átvételében.

Elemzők szerint a Porschénak arra is volna elég pénze, hogy megvegye a VW csoport 51%-át, és ezzel végképp megvédje partnerét egy másik, nem kívánt részvényestől. Ebben az esetben viszont arra köteleznék a német törvények, hogy a többi részvényre is vásárlási ajánlatot tegyen, egy ilyen lépés azonban már túl van a Porsche jelenlegi lehetőségein.