Ilyen lesz az új Mazda2

2007.02.13. 10:54

Genfben mutatják be a Mazda legkisebb modelljének második generációját. Az egy szem gyári fotón kívül egyelőre semmit nem közölt a japán gyártó, de a képről is nagyon sok minden kiderül.

Egyrészt a Mazda láthatóan szakított a hagyománnyal. Nem egy magas belterű, rövid autót készítettek, amilyen a Demio vagy az előző Mazda2-es volt, az új típus méretei arányai inkább a Toyota Yarist juttatják az eszünkbe. Ezzel a japán gyártó is beszáll a 4 méter körüli hosszúságú városi modellek egyre bővülő piacára, így Európában is sokkal versenyképesebb lehet, mint korábban. Ugyanakkor arról is hallani, hogy a Mazda2-es észak-amerikai forgalmazása is a tervek közt szerepel, és egy ilyen, viszonylag felnőttes külsejű típussal odaát is kétségtelenül nagyobb a siker esélye.

Az új modell szerencsére nem csak nagyobb, de sokkal vonzóbbnak is tűnik, mint közvetlen elődje. Míg a jelenlegi kettes és a Zoom-zoom szlogen együttes emlegetése legfeljebb sajnálkozó mosolygást válthatott ki, hiszen az amúgy praktikus kisautó egyáltalán nem tűnt sportosnak, addig az új Mazda2 jól passzol a gyártó sportos arculatához. Az új típus azonban nem csak egy újabb szokványos Mazda: a japánok formatervezői stílust váltottak az autó tervezésekor. Az új kettes dinamikáját nem lágyan hullámzó vonalak adják, hanem a hátrafelé szokatlanul meredeken emelkedő övvonal és alsó ablakperem, illetve az első kerekek feletti erőteljes ív. Érdekes módon még Chris Bangle munkásságának hatása is felfedezhető az autó oldalán, az ajtók alsó peremén végigfutó ívelt éllel eddig elsősorban a BMW újabb modelljein találkozhattunk.